Política

El PP reafirma a la fiscalia el discurs sobre la immigració

Després de declarar García Albiol, Sánchez-Camacho assegura que les denúncies d'altres partits no els “silenciaran”

El fiscal no arxiva el cas ara per ara i haurà de decidir si envia el regidor al jutge

No pensen moure ni una coma del discurs que fan i que vincula delinqüència i immigració. Aquest continuarà sent el modus operandi del PP, malgrat el toc d'alerta del fiscal especialitzat en delictes d'odi i discriminació Miguel Ángel Aguilar, que ahir va prendre declaració al líder dels populars a Badalona, Xavier García Albiol, en relació amb els fullets que va repartir a l'abril. La possibilitat que aquesta polèmica acabi als jutjats no sembla intimidar García Albiol, que va deixar clar que mantindrà la línia dels darrers anys que es limita, va insistir, a “defensar els interessos dels ciutadans de Badalona que pateixen la immigració il·legal”.

Les tesis del líder dels populars a Badalona estan completament avalades per la direcció nacional del partit, com ahir va escenificar la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho. Ella va ser una de les persones que van acompanyar García Albiol, juntament amb el president del grup del PP a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, i tot el grup municipal del PP a Badalona. Els dirigents populars es van permetre el luxe de presentar García Albiol com la principal víctima de la suposada estratègia del govern per frenar un possible augment dels populars amb vista al 28-N i, sobretot, a les eleccions municipals del maig.

“No permetrem que ens posin una mordassa ni que ens silenciïn en la defensa d'una immigració que compleixi la llei”, van dir. “Ni una denúncia farà callar el PP”, va alertar Sánchez-Camacho, que va lamentar que el tripartit hagi intentat intimidar-los “a través d'un informe enviat a la fiscalia”. García Albiol va dir “És impresentable que alguns demanin presó per tractar d'aturar-me i silenciar-me”.

La comitiva popular va arribar a la Ciutat de la Justícia de l'Hospitalet poc abans de les deu del matí. García Albiol, que va ser denunciat per Acció Social i per ICV, va declarar davant el fiscal durant una hora i quart. La major part de l'interrogatori va girar al voltant dels darrers pamflets en què es vinculaven gitanos romanesos i delinqüència. La resta de la conversa es va centrar en algunes declaracions públiques de García Albiol.

El fiscal va sol·licitar nova informació sobre els pamflets, com ara pressupost i difusió. Això fa pensar que té intenció de continuar investigant i que de moment no arxivarà el cas. Després haurà de decidir si porta el cas davant del jutge.

Mas recorda que el PP va obrir la porta “de bat a bat”

Davant la polèmica actitud d'Alícia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol envers el fenomen de la immigració, Artur Mas va recordar ahir que va ser precisament el PP “el primer”, en temps de José María Aznar, que va obrir les portes “de bat a bat” a l'entrada d'immigrants sense control. “Ara protesten, però en el seu moment va entrar un munt de gent de tots els països”, va indicar el líder de CiU. Mas va demanar cautela davant un tema tan delicat i va assegurar que si el PP parla tant d'immigració és perquè “deuen creure que els dóna rendiment electoral”.

Mentrestant, ICV va anunciar que es reunirà avui amb diverses entitats i col·lectius d'immigrants “per emprendre noves mesures, accions i estratègies” contra el discurs “racista” del líder del PP a Badalona. Segons Herrera, Iniciativa no vol que aquestes estratègies siguin “només de la seva formació” perquè el discurs “contundent” contra els plantejaments del PP en matèria d'immigració “no pot ser només d'uns pocs sinó que ha de ser de país”.

Les claus

Què ha canviat en poc més de tres anys?

sara muñoz

L'any 2003, quan el PP de Badalona va editar el polèmic DVD Set minuts, ja es va destapar la seva nova estratègia per guanyar vots: relacionar els problemes d'inseguretat i delinqüència amb immigració. Aleshores ja van aparèixer imatges de veïns parlant de robatoris, de por, seguides d'immigrants prenent la fresca o sortint del metro. Les tesis no diferien de les actuals, però ningú va plantejar davant la fiscalia la necessitat d'intervenir-hi. En aquell moment el PP tenia cinc regidors i el PSC el doblava en edils. ICV-EUiA empatava en regidors amb els populars.

Però van arribar les municipals i l'escenari va canviar. El PP va recollir els fruits de tan nefasta campanya i va obtenir set regidors. Ara està a dos de guanyar i les enquestes li són favorables. I ho són, sobretot, als barris que concentren més immigrants. Per primer cop en la història de Badalona està en disposició de vèncer. Una situació que potser no es donaria si els partits polítics i la societat civil s'haguessin mobilitzat el 2003, quan García Albiol va ensenyar les urpes i el PP va demostrar al món què és capaç de fer per guanyar uns comicis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.