Canals

Farmàcia Murtra

Salvador Murtra va crear la farmàcia i el seu fill Josep Murtra Llanta i la seva neta Carlota Murtra en van assegurar la continuïtat fins que la farmàcia va passar a Olga Altarriba

Hi va haver un temps que el tram que anava des del pont de Pedra fins al de Sant Agustí el tancaven dues farmàcies amb trets particulars. A la banda de dalt en direcció al carrer del Carme, la farmàcia del doctor Sagrera presentava una façana neoclàssica amb columnes i frontal gravat amb el nom de la família, la qual cosa explicava que la casa volia perdurar per sobre de les penalitats. A la banda de baix, tocant als Quatre Cantons, hi ha la farmàcia Saguer. Ocupa l'espai de l'antiga apotecaria propietat de Joan Masó, que havia estat decorada pel seu germà Rafael Masó i, segons acord de l'Ajuntament el 7 d'agost del 1936, va passar a mans d'Emili Saguer Canal, que sense modificar l'interior modernista i mantenint les peces de ceràmica esmaltada, es va convertir en un dels professionals més reconeguts d'una ciutat on s'havia obert una nova farmàcia al tram de dalt de la rambla d'Álvarez de Castro, al número 3. El dia 20 de febrer del 1900, la premsa anunciava que s'havia inaugurat la farmàcia Moderna regentada per Salvador Murtra, que havia obtingut el títol de llicenciat per la Universitat de Barcelona el 2 de juliol del 1899. «El nou establiment –publicava Los Sitios el dia de la presentació en societat– és molt elegant, amb una decoració marcada per l'estil modernista que avui està tant de moda. Sense que sigui exagerat, se n'ha tret un bon profit i podem dir que el local és elegant i acollidor. El laboratori de la nova farmàcia està muntat amb gran encert i coneixement de les necessitats que ha de cobrir com a establiment del ram, i a més l'establiment té en estoc una extraordinària provisió d'específics de tota mena, ja siguin nacionals o estrangers». Nascuda com un establiment de referència, aviat la farmàcia Murtra va ser una de les més conegudes de la Rambla –el 1902 el dentista doctor Reig s'anunciava dient que tenia la clínica situada al pis de sobre–, el personal de l'apotecaria tant atenia accidents com venia píndoles laxants i purgants, tractaments contra la calvície o es feien analítiques completes. La farmàcia, que tractava amb molts miraments una clientela a la qual regalava calendaris de paret, va veure com pujava el prestigi social d'una nissaga que, segons publicava L'Autonomista el 9 d'agost del 1933, va veure la continuïtat assegurada. «Ha acabat la carrera de farmacèutic a la Universitat de Barcelona, després de brillants estudis i qualificacions, el jove senyor Josep Murtra i Llanta, fill del nostre benvolgut amic senyor Salvador Murtra, propietari de l'acreditada farmàcia i laboratori del seu nom». Aquell anunci va ser l'inici d'una col·laboració estreta i molt prolífica entre un pare i un fill des del número 18 de la rambla de la Llibertat, on venien tant específics i articles d'ortopèdia com feien anàlisis.

La família va viure una tragèdia en plena Guerra Civil, quan va morir Margarida Llanta, esposa i mare. Posteriorment l'apotecaria va passar a mans de Carlota Murtra Moragriega, que va ser el darrer membre de la nissaga fundadora que la va administrar. Avui ha passat a mans d'Olga Altarriba, que és qui marca el nou futur per a l'antiga farmàcia Moderna a la rambla de la Llibertat.

Farmàcia Murtra
Any.
1900
història.
Nascuda amb el nom de farmàcia Moderna, que l'any 1900 va obrir al número 3 de la rambla Álva- rez de Castro, avui número 18 de la rambla de la Llibertat, manté la deco- ració modernista amb què la va dotar el seu fundador, Salvador Murtra, un dels homes més respectats de Girona i que va iniciar un negoci que va passar primer al seu fill Josep Murtra i Llanta i més tard a la seva néta Carlota Murtra Moragriega. Avui la farmàcia Murtra continua funcionant, l'administra Olga Altarriba, que n'assegura el futur.

Allò que es pot definir com fer ciutat

Segons la publicitat de 12 de març del 1903 recollida a Los Sitios, la farmàcia Murtra tenia la representació exclusiva de les píndoles saludables Muñoz: «Laxants i purgants, es poden prendre de dia i de nit, són reguladores de les funcions digestives. Eviten còlics i congestions. Desallotgen les bilis i els càlculs hepàtics, combaten l'estrenyiment i desvetllen la intel·ligència». No creguem que les píndoles Muñoz fossin un miracle de la ciència; ara, el que sí que sabem és que Salvador Murtra tenia un concepte clar, li agradava fer ciutat, i tant s'adheria a l'Assemblea Nacional de la Protecció de la Infància (1914), com subministrava medicaments a la Beneficència Municipal (1919), com, gràcies a la mediació de la sucursal de la Caixa de Pensions per a la Vellesa, que era col·laboradora de l'Instituto Nacional de Previsión, va afiliar els seus treballadors al nou règim de pensions per als treballadors (1921), o exercia de tresorer en la junta del Col·legi de Farmacèutics de la demarcació (1932). La implicació dels Murtra amb Girona es va mantenir, i si Josep Murtra Llanta va ser proposat l'any 1951 per formar part de l'Ajuntament, la seva filla Carlota Murtra va signar més d'un manifest contra la dictadura franquista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.