cultura

Visions creuades de la frontera amb ‘Mirmanda'

El quart número de la revista de cultura va ser presentat dimarts a Perpinyà i es presentarà avui dijous a Figueres

Aquest passat dimarts 26 d'octubre, al centre d¹art perpinyanenc Acentmetresdelcentredelmón va tenir lloc la presentació del quart número de la revista Mirmanda amb el tema Visions creuades. Exilis, persones i fronteres. Mirmanda és una revista de cultura nascuda el 2006, amb l'objectiu de donar veu i sortida a temes fonamentals que atenyen la realitat cultural, social o econòmica i pretén ser l'altaveu de recerques locals, creuades, interdisciplinàries o temàtiques.

Eric Forcada, membre del comitè de la revista, va presentar al públic present els objectius fonamentals i la filosofia de Mirmanda evocant que el “seu espai d'interès central queda al nord de Catalunya, un territori natural que comprèn tot un territori «afronterer», de Salses a Figueres, de la Cerdanya al Vallespir o a l'Empordà. És, alhora, un espai de trobada històric on les persones intercanvien i no es fixen allà on tenen els peus, sinó en el que són capaços de fer i d'oferir-se mútuament, sense cap interès a canvi”. “Mirmanda és la porta oberta d'un país que s'expressa evocant idees, portant-les a terme i sostenint els pensaments lliures i alliberats”, va dir Eric Forcada.

A continuació, el director de la revista, Oscar Jané, va presentar els continguts del quart número, que conté articles de Mariona Illamola, Xosé-Manoel Núnez Seixas, Joan Peytaví, Felip Martí-Jufresa, Enric Pujol, Gemma Caballer i Queralt Solé. Aquest número se centra sobre uns dels fenòmens centrals que afecta el territori nord-català des del 1640 fins a les últimes dècades del segle XX: fronteres i exilis polítics. Jané va explicar que, agafant com a pretext les commemoracions del 70è aniversari de la retirada, s'explora en aquest número els conceptes de fronteres des de diferents perspectives, del macro al micro, de l'escala europea a la més local, així com s'intenta recuperar la memòria dels exilis més recents com els que van succeir als anys 1970 amb testimoni de Felip Solé.

El nou número de Mirmanda està enriquit amb les fotografies de Francesc Guillamet, un figuerenc que viu des de fa uns anys al Rosselló, amb un reportatge mirall entre Cervera de la Marenda i Portbou, que mostra com la frontera, tan present al segle XX, s'està diluint i com homes i natura tornen a fer-se seu aquest espai.

Dins la lògica territorial i ideològica de la revista, aquesta també es presentarà avui dijous 28 d'octubre a les 19 h a la biblioteca Fages de Climent de Figueres. Per l'obertura del projecte, està prevista també una discussió dinàmica sobre la pràctica transfronterera des de diferents punts de vista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.