Cultura

El bisbat de Lleida desisteix de la seva reivindicació de l'art de la Franja

Renuncia al litigi per les 112 obres d'art sacre després de 15 anys

S'aparta del procés civil i acata les decisions eclesiàstiques que sempre han donat raó a Aragó

Després de 15 anys, el bisbat de Lleida ha desistit de la seva reivindicació de l'art de la Franja que ha estat reclamant al bisbat de Barbastre-Montsó. En un comunicat, ha anunciat que s'aparta del procés civil pel litigi per les 112 obres que originalment pertanyien a les parròquies de la Franja i que depenien del bisbat de Lleida argumentant que acata les decisions eclesiàstiques que sempre han donat raó a Aragó

El bisbat ha emès aquest comunicat el mateix dia que el bisbe de Lleida, Joan Piris, s'ha reunit a Madrid amb el nunci del papa a Espanya, Renzo Fratini, i amb el bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, per arribar a un pacte eclesiàstic sobre els béns, que alberga el Museu Diocesà de Lleida.

Sense al·ludir a la reunió, es retira al·legant que el bisbe ha demanat a la Generalitat “tornar l'art als seus legítims propietaris, si ho reclamen; és a dir, a la diòcesi de Barbastre”. “Aquest bisbat s'aparta des d'aquest moment processal del procediment renunciant expressament al seu dret [que no obligació] de constituir-se part apel·lada, i això, en plena congruència amb la posició mantinguda i feta pública a cada moment i que obeeix a la decisió expressa del senyor bisbe de Lleida”, anuncia el comunicat.

El bisbat de Lleida ja va dir al setembre que assumia i acatava la sentència del jutjat número 4 de Lleida que desestimava la demanda civil de l'Associació d'Amics del Museu de Lleida contra els dos bisbats per determinar la propietat de l'art sacre.

El conflicte entre els dos bisbats es va gestar el 1995 quan les 111 parròquies de la Franja de Ponent, que es troben a la zona limítrof entre Catalunya i Aragó, van ser segregades i van passar a pertànyer al bisbat de Barbastre-Montsó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.