Societat

patrimoni

Unanimitat a Calafell per salvar de l'enderroc l'edifici de la confraria

Govern i oposició pacten una moció per intentar fer compatible la seu dels pescadors amb el nou passeig marítim

L'espai passarà a ser un museu

Pas endavant a Calafell per desencallar el conflicte sobre l'edifici de la Confraria de Pescadors, una construcció centenària al bell mig del passeig marítim del nucli de la Platja. Tots els regidors al ple van donar suport ahir a una moció, pactada a partir de la presentada per l'oposició (CiU, PP i el no adscrit Josep Parera), que preveu reformular el projecte de remodelació del passeig fent compatible la conversió de l'avinguda en un museu a l'aire lliure amb el manteniment de l'edifici. Aquest, a més, passarà a ser un espai públic dedicat a museu de la tradició marinera del municipi. La seu de la confraria es troba en terrenys que són titularitat de la direcció de Costes, dependent de l'Estat, i en principi estava prevista la finalització de la concessió i el seu enderroc l'any 2018. Costes, a més, havia condicionat el desenvolupament del nou passeig a l'avançament de l'enderroc de l'edifici.

Protecció sense efecte

L'acord entre govern (PSC i no adscrits) i oposició es va assolir després que l'alcalde, Jordi Sánchez, proposés un recés per tal d'intentar acostar posicions. L'oposició reclamava inicialment la protecció de l'edifici declarant-lo bé cultural d'interès local (BCIL). Aquesta proposta tenia el suport d'ERC i ICV (que actualment no tenen representants al ple), de la Confraria de Pescadors i de les entitats Salvem la Confraria i Amics del Patrimoni de Calafell.

Durant el debat previ al recés, però, el regidor d'Urbanisme, Ramon Ferré, va advertir que la catalogació de l'edifici no evitaria l'enderroc de la confraria un cop esgotada la concessió, el 2018, tot i que si passés a ser públic es podria trobar una sortida. L'Ajuntament de Calafell ja va impulsar els tràmits per protegir l'antiga màquina d'arrossegar barques que hi ha dins de l'edifici, així com l'estructura i la volumetria de la seu. En els darrers mesos, l'executiu havia intentat pactar amb els pescadors la renúncia a la concessió per tal de reconvertir-lo en un edifici de vidre, opció que l'entitat havia rebutjat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.