Cultura

El romànic es renova

El MNAC tanca fins a l'estiu la seva secció més singular per remodelar-la i exposa a Madrid més de 60 obres mestres del fons

La Fundació Mapfre pagarà els 900.000 euros que costa la rehabilitació de les sales

Els qui aquests dies tinguin la intenció de visitar la col·lecció d'art romànic del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) s'han d'afanyar. A partir del dia 15 es tancarà la secció més destacada del museu fins a finals de juny del 2011 perquè s'ha de renovar la presentació de les obres d'art i de les seves instal·lacions i la il·luminació. D'aquesta manera, el museu repeteix l'operació de rentada de cara que ja va engegar l'any passat amb les sales del gòtic i que va culminar amb la seva reobertura el mes de maig.

Com ja es va fer amb el gòtic, les obres no tocaran l'estructura arquitectònica dels espais, ni evidentment les grans joies del museu, els absis, que per motius obvis de conservació no es poden moure. La directora del MNAC, M. Teresa Ocaña, ho deixa ben clar: “No tirarem la casa avall”.

Un altre discurs

El que sí es remourà de dalt a baix serà el discurs museogràfic, que incorporarà “les últimes investigacions sobre les obres romàniques dels últimes 15 anys”, així com un apartat dedicat a l'origen de la col·lecció i a la tècnica de l'arrencament de les pintures murals.

Mentre que la renovació del gòtic es va pagar amb els pressupostos anuals del museu, ara els retalls econòmics han obligat a trobar ajut extern. Així, en un exemple modèlic de sistema mixt entre el públic i el privat, la Fundació Mapfre sufragarà totalment els 900.000 euros que costarà la rehabilitació, segons un conveni signat ahir entre les dues institucions.

En contrapartida, també s'ha signat un segon acord a través del qual la Fundació Mapfre exposarà, a la seva cèntrica sala del carrer Recoletos de Madrid una selecció de més de 60 obres mestres romàniques del MNAC en la mostra L'esplendor del romànic, que tindrà lloc del 8 de febrer al 15 de maig. Així, moltes de les peces que hauran quedat als magatzems a causa de la remodelació es podran veure a la capital estatal.

Comissariada per Jordi Camps, cap del departament de romànic del museu, l'exposició presentarà per primer cop a Madrid “una visió nova” del romànic català, ha explicat Pablo Jiménez, director de l'Institut de Cultura de la Fundació Mapfre. Entre les obres que s'inclouran en aquesta exposició hi haurà la talla la Majestat Batlló, un fragment de la lapidació de Sant Esteve de Sant Joan de Boí i un fragment de les pintures murals del monestir de Sant Pere d'Arlanza.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.