cultura

badalona

El poblat ibèric es dignifica amb la millora de l'entorn

La Diputació s'ha fet càrrec dels treballs, amb un pressupost de prop de 28.000 euros

El pressupost general de l'Estat per l'any vinent torna a incloure la partida de 400.000 euros per al jaciment

El passat iber de Badalona es fa més accessible gràcies al condicionament dels accessos al poblat del turó d'en Boscà, que han acabat aquests dies i que inclouen millores als camins d'accés i també als de dins del recinte arqueològic. Els treballs, finançats per la Diputació de Barcelona amb prop de 28.000 euros, han consistit en el desbrossament i les millores per facilitar el drenatge de l'aigua al camí principal d'accés al poblat, que surt de la carretera de Can Ruti, i també del camí que parteix de Bonavista, una reivindicació històrica dels veïns del barri. En aquest camí s'ha habilitat un mirador amb un banc. També s'han instal·lat bancs a l'entrada del poblat, que permetran prendre's un descans als visitants que han d'accedir a peu al recinte. La regidora de Medi Ambient, Mercè Rius (CiU), assegura que tot i les millores el camí continuarà sent únicament per a vianants i l'accés als vehicles continuarà restringit als de serveis.

Pel que fa a l'interior del recinte del poblat, s'ha fet un desbrossament, s'han consolidat estructures que tenien risc de despreniment i algunes que ja s'havien descalçat, com ara una escala, i s'hi han instal·lat tanques que el fan molt més segur per als visitants, ja que el jaciment es troba al capdamunt del turó i, a més, està construint en forma de terrasses. Totes aquestes millores, que també han disposat de la col·laboració de personal del Museu de Badalona, fan que ara es plantegi fer un rellançament de les visites guiades al jaciment arqueològic que ofereix el museu. El poblat ja fa anys que es pot veure en visita guiada per grups i també s'oferix una visita cada trimestre per a les persones que vulguin apuntar-se a títol individual. El director del museu, Joan Mayné, explica que ara “és el moment de posar en valor el jaciment”. El poblat s'incorporarà a la Ruta dels Ibers i s'hi faran activitats, com ara una festa anual.

Esperant més diners

La injecció econòmica més esperada encara està per arribar. Els pressupostos generals de l'Estat incloïen aquest any una partida pressupostària de 400.000 euros destinats al jaciment, arran d'una esmena presentada per Iniciativa, però els diners no han arribat. Tot i això, la partida amb la mateixa quantitat apareix als pressupostos per l'any vinent. El regidor de Cultura, Mateu Chalmeta (ERC), creu que el fet que la partida no hagi desaparegut dels comptes de l'Estat “és un bon senyal”. Aquests diners, si finalment arriben, es destinara a museïtzar el recinte i a fer avançar les excavacions.

LA XIFRA

27.875
euros és l'import de la partida que la Diputació
ha destinat al condicionament dels accessos al poblat ibèric.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.