Cultura

La nena de gran encara escrivia

Encarnació Martorell publica ‘Cartes d'amor i de dol', després de l'èxit que va tenir amb ‘Amb ulls de nena'

Amb les 12 cartes
del llibre l'autora explica unes circumstàncies dramàtiques
al seu segon fill

Encarnació Martorell té 86 anys i bona part de la seva vida ha carretejat un equipatge emocional no gaire feliç. La seva mirada franca mostra una minúscula part del que ha patit, i en parla amb enteresa, sense gota de victimisme. És molt clara sobre la funció de Cartes d'amor i de dol, publicades per Angle Editorial: “Poden servir perquè algú que ha patit com jo sàpiga que no està sola i perquè qui ha tingut sort amb el marit i uns fills sans ho valori com cal”.

Fa un parell d'anys va passar de ser una desconeguda a ser la quarta persona més votada com a català de l'any, gràcies a la publicació del seu dietari Amb ulls de nena, que li va valer l'etiqueta de “l'Anna Frank catalana”. Escrit entre els 12 i els 14 anys, narrava els conflictes de l'època des de la perspectiva dels perdedors de la Guerra Civil.

Però potser va perdre més d'un sol cop a mitjan anys cinquanta: va morir el seu primer fill de meningitis als tres anys d'edat, dos mesos després va néixer el segon amb una discapacitat mental i el seu marit la va abandonar i va marxar a Alemanya amb una altra dona d'un dia a l'altre. Les cartes, dirigides al seu segon fill, Joan Enric, van cobrir “la necessitat d'explicar-li què havia passat”, però també funcionen com a reflexió íntima. A més, estan escrites amb el talent innat que ja atresorava de petita.

A una joia li cal algú que la rescati de l'altell on està amagada (com és el cas de les cartes), que li tregui la pols i que la mostri al públic. Aquesta tasca la va fer en el seu moment el pedagog Salvador Domènech amb el dietari i ara ha repetit la feina amb els 12 textos recollits a Cartes d'amor i de dol.

Domènech és responsable de l'edició i d'una extensa introducció: “He volgut fer una aproximació pedagògica a aquells anys, reflectir quin trencament hi va haver pel que fa a l'educació”. Així, situa el moment històric i les circumstàncies personals de l'autora. “És un repte mirar de posar aquests textos de literatura vivencial allà on el destí no ho va permetre”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.