Cultura

Gaudí de l'art català

Mataró inaugura avui el primer tastet del futur Museu d'Art Contemporani de Catalunya amb el fons de la col·lecció Bassat

La col·lecció vol omplir un buit cronològic d'artistes catalans en els museus del país

Dues joies en un sol espai: l'única nau industrial que es conserva d'Antoni Gaudí i la primera exposició del fons de la col·lecció Bassat d'art contemporani català. Mataró viurà aquest vespre el naixement de l'embrió del futur museu pactat entre l'Ajuntament i el publicista Lluís Bassat i que s'aixecarà en un futur encara sense concretar, però que ha trobat en aquest cèntric equipament cultural la mesura adient per a ubicar-hi una vuitantena d'obres d'artistes entre el 1947 i el 1969. Noms de la rellevància de Picasso, Miró, Tàpies, Guinovart, Cuixart, Ràfols-Casamada i Subirachs comparteixen mur amb peces d'artistes “sense tanta projecció, però d'una qualitat indiscutible”. Lluís Bassat, artífex de la mostra, defensa que l'objectiu final de l'exposició que esdevindrà museu és “omplir el buit cronològic pel que fa a la representació d'aquests creadors als museus de Catalunya”.

Després d'aquesta primera exposició, oberta fins al mes de maig, n'hi haurà cinc més ordenades per dècades, excepte la dels anys setanta que es dividirà en dues mostres atès que el gruix de la col·lecció Bassat es basa en aquest període. Amb una periodicitat de sis mesos, les exposicions donaran a conèixer bona part del miler d'obres que la fundació privada Carmen & Lluís Bassat cedirà al museu i que representa un centenar llarg d'artistes a través de més de 600 pintures, més de 150 dibuixos i una vuitantena d'escultures. Precisament, les negociacions amb l'Ajuntament encaminen el destí de la Nau Gaudí com un apèndix del museu i on es podria concentrar bàsicament l'escultura. Entre els projectes que hi ha damunt la taula destaca el de crear un circuit de museus catalans fora de Barcelona que també inclouria la Fundació Palau de Caldes i el futur museu Thyssen de Sant Feliu de Guíxols.

LA XIFRA

79
obres componen
la primera exposició de la col·lecció Bassat d'art contemporani català que s'inaugura a Mataró
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.