Política

Trinidad Jiménez creu que condemnar El Marroc sense proves “tindria conseqüències”

El Consell General de l'Advocacia Espanyola reclama la constitució d'una comissió internacional independent que investigui la violació de drets humans

Els ministres de l'Interior espanyol i marroquí parlen de la cooperació policial

La ministra d'Afers Estrangers, Trinidad Jiménez, ha afirmat avui que el govern no farà cap pronunciament sobre l'ocorregut al campament d'Al-Aaiún mentre no tingui més informació, perquè, al seu judici, condemnar l'acció del Marroc sense proves “tindria conseqüències”.

Jiménez, en resposta en la sessió de control del Senat a diverses preguntes sobre l'assalt al campament, ha afirmat que “sense confirmació de les dades, un govern responsable no ha d'especular”, pel que ha recomanat esperar als informes oficials per saber el succeït i quantes víctimes hi ha hagut.

“Els fets tenen conseqüències, però els pronunciaments sense dades i des de la superficialitat també en tenen”, ha advertit Jiménez, qui ha tornat a demanar al Marroc una investigació de l'ocorregut i que la premsa pugui informar des d'Al-Aaiún.

La titular d'Afers Estrangers ha afegit que a la vista dels esdeveniments, la “prudència” amb la qual ha actuat l'executiu “era la millor consellera des del primer moment.

El Consell General de l'Advocacia Espanyola (CGAE) ha instat el govern espanyol a què, després dels greus successos al Sàhara Occidental, exigeixi al Marroc que respecti escrupolosament els drets humans, compleixi les resolucions de les Nacions Unides i permeti el treball lliure i independent d'advocats i periodistes.

Així ho expressa en un comunicat, en el qual condemna els greus incidents registrats en l'assalt al campament sahrauí d' Agdaym Izit i en la ciutat d'Al-Aaiún, el bloqueig informatiu imposat pel Marroc, l'expulsió dels periodistes que han arribat al territori i l'actuació violenta contra advocats espanyols que assistien com observadors del CGAE als judicis contra activistes sahrauís.

“El Consell General de l'Advocacia Espanyola insta el govern espanyol que per tots els mitjans pacífics a l'abast de l'estat exigeixi al govern marroquí que respecti escrupolosament els drets humans, compleixi les resolucions de l'ONU i permeti el treball lliure i independent d'advocats i periodistes”, indica la nota.

A més de condemnar “la violència contra la població civil sahrauí en el territori no autònom del Sàhara Occidental, ocupat il·legalment pel Marroc”, l'advocacia espanyola exigeix al govern que presenti al seu homòleg marroquí una protesta oficial pel tractament rebut pels Juristes Observadors del CGAE.

Finalment, mans al Sàhara Occidental i que es doti a la missió de Nacions Unides per a aquest territori (MINURSO) de competències d'observació i vigilància del respecte als drets humans de la població sahrauí.

D'altra banda, el vicepresident primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha tractat avui amb el titular d'Interior marroquí, Taib Cherkaui, del reforç de la cooperació policial i de seguretat entre ambdós països.

Així ho han informat fonts del Ministeri de l'Interior, que han assenyalat que l'entrevista entre ambdós responsables polítics ha durat una hora i quart.

Després, les delegacions d'ambdós països, de les quals formaven part els màxims responsables policials i de seguretat espanyols i marroquins, han celebrat un dinar en la seu del Ministeri.

Les fonts consultades no han precisat si durant la trobada entre Rubalcaba i Cherkaui s'ha tractat de la situació al Sàhara Occidental i s'han limitat a assenyalar que, encara que inicialment no figurava en l'agenda, no és descartable que hagin parlat del tema.

Mentre els dos ministres s'entrevistaven, una vintena de joves espanyols pro-sahrauís han protestat a l'exterior de la seu ministerial pels successos d'Al-Aaiún i han cridat frases com: “El Marroc assassina, Espanya patrocina”, “Zapatero feixista, Muhammad terrorista” o “No és una vergonya, és un genocidi.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.