Política

I tu, no saps què votar el 28-N?

Coincidint amb la campanya electoral han aparegut dues webs que permeten aclarir als dubtosos quina llista triar

Un programa revela la candidatura més afí després de respondre una vintena de preguntes d'actualitat

En tota campanya com Déu mana apareixen productes especialment curiosos. A banda del dispositiu 2.0 dels partits, aquests dies estan triomfant a internet les webs que ajuden a decidir el sentit del vot. Una d'elles és Elecciones.es, que tiren endavant periodistes com Teresa Turiera, Ana Cinthya i Marc Vidal. Ofereix una enquesta que si es respon defineix les sigles electorals que resulten més afins. La web està treballada i fa un total de 20 preguntes sobre economia, política en general, la independència de Catalunya i la llengua, així com la societat i el medi ambient.

Al final, el programa precisa les tres paperetes més recomanables per a l'usuari de cara al 28-N, i també es pot veure un mapa de planetes on cada sigla política està més o menys pròxima a l'internauta. Les preguntes toquen les principals qüestions polítiques, fins que el programa es fa una certa idea del perfil ideològic de l'usuari. Les persones que paguen mútua de salut han de rebre incentius fiscals? S'ha d'eliminar l'impost de successions? És necessari un referèndum per declarar la independència? L'energia nuclear és necessària? Aquests són alguns dels interrogants amb els quals us trobareu.

Una segona web, Electoralia.cat, impulsada per politòlegs i periodistes com Toni Aira, Miquel Martín, Jaume Risquete i Mar Jiménez, també permet analitzar quin partit representa millor els interessos de l'internauta. En aquest cas la web fa 27 preguntes, i al final revela quina és la llista més apropiada a l'usuari. Cal que l'administració faciliti fiscalment l'accés a l'habitatge, ja sigui en propietat o lloguer? Cal que el Parlament proclami la independència unilateralment, independentment del preu que s'hagi de pagar? Són preguntes que haureu de respondre si hi entreu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.