cultura

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix Enric Valor

L'AVL dedica una gran exposició al llegat de l'autor i lingüista designat Escriptor de l'Any 2010 per la institució normativa

L'AVL ha formalitzat hui el reconeixement d'Enric Valor per part d'aquesta institució com una de les personalitats més rellevants de les lletres valencianes del segle XX. Segons ha manifestat la seua presidenta, Ascensió Figueres, l'acadèmia “tenia clar” que aquesta havia de retre-li homenatge “per la seua dedicació incansable a la nostra llengua i a la creació literària” i que “calia apropar la seua obra i figura a tota la ciutadania”.

Amb aquest objectiu, ha organitzat tot un programa d'actes que s'inicia amb la inauguració, aquesta vesprada, de l'exposició Enric Valor, el valor de les paraules, a la Nau de la Universitat de València. Una mostra que posa en relleu cinc aspectes en la vida creativa de l'escriptor de Castalla: el personal, el rondallístic, el novel·lístic, el lingüístic i el dedicat als reconeixements que va rebre fins a la seua mort. Apartat, aquest últim, que, segons Figueres, explicita que va ser homenatjat “per part de tots els colors polítics”. L'exposició, però, se circumscriu a la seua creativitat i passa per alt apreciacions de caràcter polític.

La comissària de l'exposició i secretària de l'AVL, Verònica Cantó, ha destacat la “globalitat” de la mostra i el “gran fons documental” que s'hi exhibeix, cosa que la converteix en l'“exposició més important sobre Enric Valor que mai s'ha fet”.

La mostra és conduïda per fragments de declaracions del mateix Enric Valor i inclou des de la recreació —amb objectes originals— del despatx de l'escriptor— a l'exhibició de fotografies personals i l'edició de la seua obra, així com la dels estudis i experiències didàctiques que ha motivat la seua creació.

A més, l'exposició s'acompanya d'un catàleg en què han col·laborat més de trenta especialistes i investigadors que “inclou moltes novetats” que “revisen i actualitzen” els treballs anteriors sobre l'obra de Valor, segons ha explicat Cantó.

L'exposició, que es podrà visitar a València fins al 23 de gener, també es mostrarà a Alacant del 28 de gener fins al 27 de març. Una versió més reduïda se n'exhibirà de forma itinerant pels centres culturals, biblioteques i centres educatius.

D'acord amb el conveni subscrit entre l'AVL i RTVV que compromet l'ens públic a realitzar un audiovisual sobre l'escriptor que l'acadèmia homenatja cada any, el proper 20 de desembre s'emetrà, dins de l'espai Encontres un documental a partir d'entrevistes fetes a Valor, conservades en l'arxiu documental de RTVV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.