Camós ensenya la joia renaixentista de Santa Magdalena de Noves

El retaule del segle XVI d'aquesta església és objecte d'un opuscle i unes visites guiades

L'edifici –d'origen medieval– i el retaule –del segle XVI– es van acabar de restaurar fa uns quinze anys. Durant aquest temps, el temple i la joia que conté han estat un patrimoni conegut pels veïns de Camós i de la comarca –s'hi fa missa un cop al mes i l'aplec anual és molt concorregut– i poca gent més. Tal com es va fer l'any passat amb l'església de Ravós del Terri, el Consell Comarcal s'ha proposat donar a conèixer al públic en general tant l'edifici com el retaule, a través de dues iniciatives. D'una banda, s'ha editat la primera monografia sobre l'església i el seu retaule. En un format d'opuscle, la publicació contextualitza santa Magdalena en el conjunt dels temples de la comarca, ens posa al corrent de la història de l'edifici, descriu el retaule i l'emmarca en el patrimoni d'aquest tipus descobert al Pla de l'Estany, es descriu el procés de restauració de què va ser objecte i es proposa una ruta a peu fins a l'església des de Banyoles.

D'altra banda, s'han organitzat unes visites guiades, gratuïtes, que van començar abans-d'ahir i seguiran els pròxims vuits diumenges al matí. Es fan dues tandes, que comencen a les onze i a les dotze, i no cal apuntar-s'hi prèviament.



MOLTES INCÒGNITES


L'opuscle l'han escrit Joan Bosch, Isabel Butinyà, Elisabet Jordà, Miquel Rustullet i Antoni Torres. El professor d'història de l'art modern de la UdG Joan Bosch admet que a l'entorn del retaule perduren molts interrogants. Per exemple, no es té constància de qui va fer l'encàrrec ni se sap la identitat de l'autor o autors. Del desconegut artista, Bosch diu: «És un mestre del nivell més baix de l'artesanat pictòric, un autor d'oferta limitada a l'àmbit local i a encàrrecs ben modestos que ens ha d'interessar, però, perquè revela, justament, els migrats recursos d'aquest estrat de l'oferta pictòrica del bisbat i la cultura pictòrica que eren capaços de gestionar.»

La data exacta en què es va realitzar el conjunt és una altra incògnita, encara que s'ha deduït que es va fer entre els anys 1530 i 1570. Un últim aspecte que cal resoldre –continua Joan Bosch– és el recorregut temàtic de les escenes de què consta el conjunt, alguns aspectes del qual no s'entenen.



SETZE PECES


El retaule, fet a l'oli sobre fusta de noguera, consta de setze peces col·locades d'una manera que, per als autors de la publicació, no sembla pas l'original. Coronat per una escena de l'anunciació, el retaule es divideix verticalment en dues meitats, protagonitzades per santa Magdalena i sant Valeri, respectivament. Al mig hi ha dues escenes de la crucifixió i el coronament de Maria. A la predel·la (base) hi ha pintats sant Pere, la verge Maria, Jesús, santa Magdalena i sant Pau.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.