Política

JOAQUIM NADAL

PRESIDENT DEL GRUP PARLAMENTARI DEL PSC

“D'aquí a les municipals el partit no es quedarà quiet”

Nadal diu que ocuparà el càrrec tota la legislatura

N'espera un paper destacat dins el grup del PSC i afirma que ser el número dos no és garantia de res

Destaca que són un partit amb una llarga tradició de govern

Després de l'executiva del PSC d'ahir, l'actual conseller de Política Territorial i Obres Públiques i cap de llista del partit per Girona, Joaquim Nadal, va ser nomenat president del grup parlamentari.

Ho serà en una època de transició fins al pròxim congrés del partit, o per tota la legislatura?

Assumeixo aquesta responsabilitat en el grup de manera oberta i clara, i a hores d'ara el president d'un grup parlamentari ho és per a tota la legislatura.

El congrés serà definitivament a la tardor següent, o es podria avançar?

A l'executiva ha quedat clar que hi ha una primera fase de canvis i de decisions que són immediates i que es van començar a prendre diumenge mateix, liderades pel president de la Generalitat i primer secretari. Fruit d'això hi ha hagut unes primeres decisions en l'àmbit de grup parlamentari, però el congrés serà a partir de la tardor, i el procés s'iniciarà després de les municipals. Però això no vol dir que d'aquí a les municipals el partit es quedi quiet, en silenci i sense fer res, al contrari; ja ha començat a fer coses.

Quins moviments faran?

Moviments vol dir missatges a la ciutadania, canvis i posicions, però no cap decisió respecte al procés congressual.

De vostè es diu que pot tenir un paper de pont entre les dues ànimes del PSC.

Ni hi ha dues ànimes ni hi ha pont. Jo assumiré la presidència del grup parlamentari i coordinaré el treball d'oposició de 28 diputats i diputades. Donarem missatges a la societat respecte a la nostra actitud, que és, d'una banda, rigor pel que fa al nou govern; i de l'altra, de disposició a treballar de manera conjunta en aquells temes de país que requereixin del nostre concurs i la nostra aportació.

En aquest nou mapa que es dibuixa del PSC, quin paper hi ha de jugar la número 2 Montserrat Tura?

Crec que tindrà un paper destacat dins el grup parlamentari, i ella mateixa haurà de decidir quin paper vol tenir en el futur en el partit. Jo no puc opinar per ella, i jo mateix sé que la condició de número dos en unes llistes val pel que val en cada moment.

A l'executiva, a què han atribuït la pèrdua de vots en zones com ara el cinturó de Barcelona?

No ens hem fixat de manera geogràfica en la pèrdua de vots. Tenim clar que la derrota ha estat sense pal·liatius, l'assumim, hem felicitat els que han guanyat i tenim clar que aquí s'hi afegeixen moltes coses: errors propis i de govern, crisi econòmica, la sentència de l'Estatut... Evidentment, hem començat per l'autocrítica i pel reconeixement que algunes coses que han passat són conseqüència dels nostres errors, sabent, però, que es tracta d'una suma de factors, entre els quals n'hi ha que són externs a nosaltres.

Han tocat fons?

Hem tingut un mal resultat, el pitjor en les autonòmiques de la nostra història, però també tenim clar que aquest és un partit d'una llarga trajectòria i de molta tradició de govern. Encara no fa ni dos anys i mig vam tenir 1,1 milió de vots més que ara en les legislatives, i en dos anys i mig no es produeix un canvi tan radical de forma estructural, sinó que pot ser conseqüència de la situació viscuda. Volem tornar a governar Catalunya, volem tenir una gran força municipal, recuperar forces en l'àmbit autonòmic, i continuar sent influents en la governació d'Espanya des d'una visió federal. L'extrapolació del resultat d'aquestes autonòmiques no es pot fer de manera mecànica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.