Cultura

Més ensorraments a Pompeia

Cauen dues parets al famós jaciment arqueològic i ja són quatre en un mes

La subdirectora de les excavacions adverteix que si continua plovent “tots els murs sense cobertura estan en perill”

Dos murs del jaciment arqueològic de Pompeia s'han ensorrat aquesta nit a causa de les fortes pluges que estan caient a la zona.

La direcció de l'àrea arqueològica ha explicat en un comunicat que les estructures afectades han estat dos murs de divisió de més d'un metre d'alt. En un dels casos s'ha tractat d'una paret que separava dues habitacions a la Via Stabiana i, en l'altre, un mur de la zona d'ingrés a la casa del Lupanar petit.

També s'ha precisat que cap de les estructures malmeses contenia frescos o era d'importància arqueològica. En aquest sentit, s'ha especificat que no es tracta del famós Lupanar, una de les cases més visitades del recinte.

Aquests nous esfondraments s'afegeixen al que es va produir ahir al jardí de la Casa del Moralista, així com el de la Casa dels Gladiadors, que es va enfonsar el passat 6 de novembre.

La subdirectora de les excavacions de Pompeia, Jeannette Papadopoulos, ha demanat que aquests fets “no generin alarmisme” i ha assegurat que “són ensorraments que poden succeir en la vida d'una extensa àrea arqueològica amb més de 2.000 anys”. Les ruïnes de Pompeia –sepultada per una erupció del volcà Vesubi l'any 79 dC.– viuen una emergència continua”, ha subratllat.

De totes maneres, ha alertat que si continua plovent com aquests darrers dies no es poden descartar nous esfondraments, ja que “Pompeia és una ciutat fràgil i tots els murs sense cobertura estan en perill”.

Crítiques al govern

El ministre de Béns culturals, Sandro Bondi, també ha demanat que “s'eviti tot alarmisme inútil” i ha assegurat que la situació està “sempre controlada per la direcció”. Segons ell, l'ensorrament “no ha afectat cap estructura de valor històric, artístic o arqueològic”.

Amb tot, aquestes successos han tornat a provocar crítiques al govern de Silvio Berlusconi per l'estat d'abandonament d'aquesta àrea arqueològica. El líder del partit Unió de Centre (UDC) ha considerat que aquests enfonsaments “són una metàfora de l'estat en que es troben els béns culturals” a Itàlia.

Per altra banda, un grup d'experts de la UNESCO arribarà demà a Pompeia “per examinar el seu estat de conservació” i “identificar els perills potencials per a altres estructures del lloc i establir possibles mesures de protecció, com la implementació de dispositius legals i de gestió per evitar incidents futurs”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.