Infraestructures

El canvi de govern ressuscita la demanda de més pistes

L'alcalde de Vall de Boí, del PSC, confia que el nou govern faci un gir i aixequi el vet a l'ampliació de l'estació cap a Moror i Sant Martí

Vaquèira Beret i Gran Pallars també tenen projectes d'ampliació frustrats

L'esquí català ha iniciat una nova temporada amb optimisme gràcies a la presència de neu abundant a les pistes i al calendari festiu de l'any vinent, que allargarà el final de temporada fins a mitjans d'abril. Si la meteorologia hi continua col·laborant, les estacions catalanes confien en repetir els resultats dels últims dos anys i superar amb escreix els dos milions de forfets.

Això no treu, però, que el sector arrossegui una crisi estructural que ha portat a tenir algunes estacions intervingudes per la Generalitat i participades per l'Institut Català de Finances (ICF), i d'altres amb problemes financers dels propietaris. Algunes d'elles volen aprofitar un possible canvi d'orientació en el nou govern de la Generalitat per recuperar antigues idees d'ampliació que facin més rendible el negoci de l'esquí.

Qui més obertament ho està fent ja és Boí Taüll. El seu director, Carles Sabaté, creu que l'ampliació de pista és clau per garantir un bon futur per a l'estació, que aviat haurà de fer front a la competència de l'aragonesa Cerler, que amplia pistes cap a Castanesa. Més contundent és l'alcalde de la Vall de Boí, Joan Perelada. Aquest alcalde, del PSC, ja ha anunciat que confia que el canvi de govern desencalli l'ampliació de les pistes en direcció a Morlor i Sant Santí, amb unes cinc-centes hectàrees esquiables més. Aquest projecte l'havia descartat el tripartit, que en canvi havia autoritzat una futura ampliació en direcció a Boí. Ara, l'alcalde aprofita el canvi de govern per recuperar la idea inicial. “No ens podem quedar estancats, l'estació ha de sobreviure i ha de fer-se més gran si volem que continuï sent una de les escasses fonts de riquesa de l'Alta Ribagorça”, afirma l'alcalde.

Perelada va vetar l'ampliació del Parc Natural d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici que ha volgut fer la Generalitat durant els últims dos mandats a causa d'aquesta possible ampliació, que afecta de ple les hectàrees on vol créixer l'estació. “Volen ampliar en 6.500 hectàrees el parc natural, i des de l'estació només es demanen que 500 siguin per ampliar les pistes. No em sembla a mi que això sigui cap bestiesa”, diu Perelada.

L'alcalde ja avisa que aquesta demanda serà una de les primeres que plantejarà al nou conseller de Política Territorial del nou govern d'Artur Mas. De moment, Perelada lamenta que el vet a l'ampliació de les pistes en temps de bonança econòmica ha estat “un tren que s'ha deixat perdre i ara ja es veurà què s'hi podrà fer”. L'estació es troba actualment amb un pla de viabilitat en marxa per reduir costos i el principal accionista, la immobiliària madrilenya Nozar, es troba en situació de concurs de creditors.

L'estació viu actualment al marge dels problemes financers del principal propietari, però els seus gestors consideren que una ampliació de pistes facilitaria una solució al problema accionarial, la faria més rendible i en facilitaria la venda a un propietari solvent.

LA FRASE

Espero que el nou govern es miri les coses d'una altra manera i ens permeti fer créixer l'estació
Joan Perelada
alcalde de la vall de boí

LA FRASE

Seria bo que les estacions poguessin ampliar, però això no s'ha de fer associat a nous plans hotelers
José Antonio Serrano
president del gremi hostaleria de lleida
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.