Economia

Nadal de preus congelats

Les vendes d'alimentació es mantenen en relació amb les de l'any passat, però estan a anys llum de les que es feien fa 3 o 4 anys, quan es venia molt

Alguns preus no varien i altres pugen però poc

Aquest serà un Nadal congelat, també en els preus. Les vendes d'alimentació en botigues tradicionals no tenen enguany l'alegria d'altres èpoques, tot i que la majoria de productes es venen al mateix preu, han patit increments ben minsos o, fins i tot, es venen més barats que fa dos anys. Ho expliquen els botiguers entrevistats, que diuen que també els distribuïdors han ajustat al màxim els preus, conscients que el consum que es fa ara no és com el que es feia fa 3 o 4 anys enrere, gairebé desorbitat.

Per Alejandro Goñi, president de l'Associació de Comerciants del Mercat de la Concepció, membre del consell de l'Institut Municipal de Mercats Municipals i president de Pimec Comerç, les vendes per Nadal s'estan desenvolupant de forma correcta als mercats de Barcelona. “Les vendes són similars a les de l'any passat i els preus també i tot i que no hi ha una animació com la de fa tres anys, no ens podem queixar”, deia. Goñi destacava de quina manera les modes condicionen les vendes per aquestes dates. “Ara s'està imposant sobretot el menjar preparat i els plats semielaborats, encara que el producte tradicional també té sortida”, explicava.

Foie, caviar i ginebra

També han notat tendències al Colmado Quílez de la Rambla de Catalunya de Barcelona. Ho explica el director, Faustino Muñoz, que destaca sobretot el bon nivell de vendes del foie i del caviar. Unes vendes que “ens estan sorprenent”, diu Muñoz, que explica que des de mitjan novembre, Quílez ja ha venut setanta quilos de caviar. I s'espera que les vendes continuïn, perquè no es perd el costum de comprar a última hora.

També les tendències s'imposen a les botigues gurmet d'El Corte Inglés, on expliquen que des de fa un any o any i mig també s'han posat de moda les ginebres entre els clients d'aquests tipus d'establiments, on hi ha hagut ben poca variació en el nivell de vendes en relació amb anys anteriors. “El client d'aquestes botigues gurmet és fidel i falla poc, encara que gasti més un any que un altre”, explicaven fonts d'El Corte Inglés.

La Boqueria, a la baixa

Els que han notat especialment una baixada forta són els paradistes de la Boqueria, que dimarts es lamentaven del baix nivell de vendes, “un quart del que vaig fer l'any passat per aquestes dates”, explicaven des de la parada de marisc Juani. Amb tot, ahir l'animació era la mateixa que la de l'any passat i les cues es repetien a la majoria de parades. “La boca la venc més barata que fa dos anys i també el llamàntol, el bou de mar, la nècora, la vieira, el carabiner i l'ostra”, deia. La Neus Avilés, de Carns Blai, lamentava que les obres de l'aparcament del mercat han fet desistir molts clients de baixar a comprar per la incomoditat que comporta. “Ja ho veus, tenim una setmana negra”, es queixava. “Entre els paradistes ens preguntem: “Que t'ha trucat el Nadal? Doncs si ve, digues-li que passi per la meva parada”, deia Àlex Vila, de Can Vila, posant el bon humor a l'atonia d'un Nadal glaçat.

70
quilos de caviar
ha venut la botiga Colmado Quílez de Rambla Catalunya en un mes.
40
per cent
han caigut les vendes de lots i obsequis de les empreses als treballadors.

Els lots d'empreses cauen en picat

Els obsequis que fan les empreses als seus treballadors o a altres col·laboradors han patit enguany una baixada ben forta, segons els establiments enquestats. Al Colmado Quílez, Faustino Muñoz xifra en un 40% el descens en les vendes d'aquest tipus de producte, “perquè moltes de les empreses que ens compraven han desaparegut i perquè altres han de retallar costos per subsistir”. I qui s'està de fer lot, amb prou feines tornarà a recuperar el costum. Per contra, el que ha pujat de manera destacada és la compra que fa el particular per regalar a algun professional (metge, advocat o el que li treu la comissió al banc) a qui vol agrair la feina. El preu mitjà oscil·la entre els 100 i els 300 euros, perquè abunden sobretot els regals selectes. “A la gent li agrada quedar bé”, deia.

També Àlex Vila, cansalader a la Boqueria, explicava que les empreses ja no compren tants pernils per regalar. “Per aquestes dates sempre venia el típic client a qui havien regalat un pernil i que el volia desossar i llescar, i enguany n'hem vist ben pocs”, deia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.