Política

Macromanifestació a Bilbao pels presos d'ETA

Els participants exigeixen “buidar les presons d'extermini en el marc del procés de solució democràtica del conflicte”

Representants d'EA, Aralar o ELA se sumen a la manifestació a favor dels presos

Desenes de milers de persones van secundar ahir la crida feta a Bilbao per la iniciativa Egin dezagun urratsa a favor dels drets dels presos d'ETA, amb la intenció de fer “un camí des de ja, omplint els carrers de solidaritat i buidant les presons d'extermini en el marc d'un procés de solució democràtica al conflicte polític”. Representants de l'esquerra abertzale, EA, Aralar, Alternatiba, Etxerat o ELA es van sumar a aquesta marxa a favor dels drets dels membres d'ETA empresonats.

Després de la marxa, amb el lema Egin dezagun urratsa. Eskubide guztiekin euskal presoak, Euskal Herrira (Fem un pas endavant. Amb tots el seus drets, els presos bascos al País Basc), l'actriu i familiar d'un pres d'ETA Marifeli Etxeandia i el periodista Iñaki Olasolo van llegir el comunicat en què es va demanar que finalitzi l'actual política penitenciària que s'aplica als presos de l'organització.

Al seu entendre, cal “acabar amb els atacs i constants intents d'utilització i xantatge” dels presos d'ETA, de manera que la política penitenciària se situï “en uns paràmetres que possibilitin la resolució democràtica del conflicte, ajustada a criteris de dret i encaminada a fer que les i els presos polítics puguin ser un agent actiu en la consecució d'un procés de solució al llarg i dolorós conflicte que persisteix al País Basc”.

D'igual manera, van advocar per “socialitzar” la situació dels presos d'ETA i donar a conèixer “per tot el món la conculcació de drets” que pateixen els membres empresonats de l'organització basca.

El comunicat també indicava que “la solució al conflicte” no vindrà “de la nit al dia”, d'igual forma que l'excarcerament dels presos no s'assolirà “amb una vareta màgica”, sinó amb el treball i la mobilització social, perquè “no s'observa ni a Madrid ni a París cap canvi”.

A més, van animar els presents a col·locar la bandera a favor de l'acostament de presos en tots els llocs on es pugui, ja siguin públics o privats.

La marxa, celebrada amb bon temps, va transcórrer entre crits que reclamaven l'acostament dels reclusos i la fi de la dispersió i va estar protegida per l'esquerra abertzale, EA, Aralar, Alternatiba i Abertzaleen Batasuna, a més de l'associació de familiars de presos de l'organització armada, Etxerat, i dels sindicats bascos.

La manifestació es va iniciar poc abans de les sis de la tarda al pavelló de La Casilla i no a la plaça Aita Donosti, com estava previst, i va finalitzar a l'ajuntament de la capital basca.

Obria la marxa un logotip del moviment pro amnistia (el mapa del País Basc amb fletxes reclamant l'acostament) estampat en una tela de grans dimensions, que va ser portada per persones amb vestits tradicionals bascos i mocadors del col·lectiu de familiars de presos d'ETA, Etxerat, al coll.

Al darrere van situar-se diverses fileres de familiars de reclusos que portaven cartells amb el mateix logotip i corejaven la frase “Euskal presoak etxera (els presos bascos a casa)”.

Després, es va exhibir la pancarta amb el lema de la convocatòria, que portaven els organitzadors de la mobilització, i seguidament van desfilar els representants dels partits i de les organitzacions socials que es van adherir a la reivindicació. Els manifestants van exhibir pocs símbols i banderes.

LA FRASE

Cal acabar amb els atacs i constants intents d'utilització i xantatge dels presos d'ETA
Comunicat de la manifestació

LA XIFRA

555
membres d'ETA
estan empresonats a l'Estat espanyol, d'ells només 11 en presons del País Basc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.