Tripijocs amb les paperetes

Alguns partits utilitzaran estratagemes legals per ocultar a Catalunya els candidats espanyols en les paperetes electorals per als comicis europeus del 7 de juny. Magdalena Álvarez i Willy Meyer no apareixeran a les llistes catalanes

Caps de llista que no són caps de llista, absències aparents i números dos que en realitat són els candidats quart o cinquè. Les paperetes electorals dels comicis europeus del dia 7 de juny poden conduir a confusions, ja que incorporen llistes de noms que no es corresponen exactament amb l'ordre pactat entre els partits que formen cada candidatura, que és el que va a missa. La llei ho permet.

Alguns partits actuaran, doncs, com si hi hagués més d'una circumscripció electoral. Després de batallar per situar un candidat més amunt que un altre, per quotes i paritats, i després de negociar llargament per configurar la llista, fins i tot amb retrets públics, les paperetes desdibuixaran la circumscripció única, de manera que els noms que apareixen a Catalunya no seran els mateixos que els de Madrid o a altres indrets de l'Estat.

Sense Magdalena Álvarez

L'exministra de Foment Magdalena Álvarez, per exemple, que va de número tres a la llista socialista i al davant de la candidata del PSC més ben situada (Maria Badia), no apareixerà a la papereta dels socialistes a Catalunya. L'any 1999, al capdamunt de la papereta de la formació apareixia desacomplexadament «Partido Socialista Obrero Español», sense esmentar-hi la sigla PSC. Cinc anys més tard, la papereta utilitzava la fórmula «PSC-PSOE», amb la cinquantena d'integrants de la llista, de Josep Borrell fins a Jordi Solé Tura. Enguany, en canvi, els socialistes optaran, segons indica el BOE, per mantenir les sigles PSC-PSOE però amb només vuit noms. El primer serà el cap de llista, l'exministre Juan Fernando López Aguilar. El segon serà Maria Badia, que a la pràctica és la número quatre. La resta són exclusivament els candidats catalans.

Willy Meyer, absent

Ni rastre de Willy Meyer, el cap de llista de la candidatura d'Izquierda Unida-ICV-EUiA-Bloque por Asturias, a la papereta que Iniciativa presentarà a Catalunya. Així, el número 1 de la llista a Catalunya serà el que en realitat és el número 2 de la coalició electoral, l'actual eurodiputat Raül Romeva. La llista tindrà set noms, amb EUiA en segona posició –número cinc en el conjunt de l'Estat–, que personificarà Núria Lozano.

Galeuscat d'esquerres

En el cas d'Esquerra, que encapçalarà la coalició de forces nacionalistes i independentistes d'esquerres Europa dels Pobles-Verds, es netejarà la llista eliminant-ne els candidats del Bloc Nacionalista Gallec, Aralar, Eusko Alkartasuna, la Chunta Aragonesista i els membres d'Entesa per Mallorca, i a Catalunya només hi figurarà el nom d'ERC i el d'Els Verds. Per contra, a la resta de l'Estat, el cap de llista, Oriol Junqueras, no apareixerà a Andalusia, Aragó, les Canàries, Castella i Lleó i Extremadura. L'any 2004 ERC ja va utilitzar aquesta fórmula.

Sense CiU al País Basc

CiU, igual que en els anteriors comicis, no utilitzarà cap estratègia i optarà per mostrar tots els membres de la llista a Catalunya, encapçalada per Ramon Tremosa. Amb el nom de Coalició per Europa –substitueix l'esquinçada Galeusca–, la papereta recollirà els candidats del Partit Nacionalista Basc, Coalició Canària, el Partit Andalusista, Unió Mallorquina, Unió Menorquina i el Bloc Nacionalista Valencià. En canvi, en altres indrets la llista es presentarà prescindint dels candidats de CiU, com ara a Euskadi, Navarra, Andalusia i les Canàries.

El mateix PP a tot arreu

Els populars no faran distincions i inclouran els mateixos cinquanta noms a les paperetes que hi haurà als col·legis electorals de tot l'Estat, amb Jaime Mayor Oreja de número 1 i Alejo Vidal-Quadras en quart lloc, la mateixa posició que va ocupar ara fa cinc anys i que el va portar a convertir-se en vicepresident primer del Parlament Europeu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.