Societat

TERRASSA

Acusen el PP d'atiar el foc del racisme amb una moció al ple

proposta Els populars volen que es neguin els ‘papers' als immigrants que infringeixin les ordenances municipals rèdit electoral SOS Racisme i l'Ateneu Candela adverteixen que es tracta d'una estratègia amb vista a les eleccions

SOS Racisme i l'Ateneu Candela consideren “discriminatòria i racista”, la proposta de resolució que el PP presentarà en el ple municipal. Els populars demanen que l'Ajuntament pugui negar l'informe municipal positiu d'arrelament que necessiten els immigrants per regularitzar la seva situació o fer algun tràmit d'arrelament o reagrupament familiar si aquests han infringit en dotze mesos les ordenances de convivència i civisme. “En el cas d'haver recaigut sanció ferma per infraccions de les ordenances municipals, hi haurà motiu suficient perquè la corporació local emeti un informe de caràcter negatiu”, s'afirma en la moció.

La portaveu de SOS Racisme-Catalunya, Alba Cuevas, va advertir que l'únic que busquen els populars és el “rèdit electoral”, que aquest discurs ja els va fer obtenir bons resultats a les eleccions al Parlament. Per això, Cuevas considera que la moció és “un llumí per encendre el foc del racisme”. La portaveu de SOS Racisme va indicar que la proposta és discriminatòria no només entre els residents d'una mateixa ciutat segons quina nacionalitat es tingui, sinó amb altres ciutats que tenen altres ordenances. “Un estat de dret no pot fer aquesta confusió entre conductes incíviques i delictes”, va denunciar Cuevas.

Xavi Martínez, de l'Oficina de Drets Socials de l'Ateneu Candela, que va signar un conveni amb SOS Racisme, va considerar “ridícula” la proposta. Si més no, pot passar que una persona es podria quedar sense l'arrelament social o el reagrupament per motius tan simples com ara donar menjar als animals a la via pública, estendre la roba a balcons o consumir begudes al carrer. Per aquest motiu, la qualifica “d'irresponsable” amb vista a promoure la convivència a la ciutat. Per tot plegat, Martínez va demanar a la resta de partits amb representació municipal que no donin suport a la proposta del PP.

El govern municipal, el PSC, ICV-EUiA i ERC, considera aquest discurs xenòfob i presentarà una altra proposta a favor de la convivència i la no-discriminació entre les persones amb l'objectiu que se segueixin complint estrictament els requisits establerts a la normativa vigent pel que fa als tràmits de competència municipal amb relació a l'arrelament social i al reagrupament familiar de les persones d'origen estranger.

“No aguantem més la persecució”

L'Ateneu Candela i l'associació de sense papers van denunciar ahir la campanya que ha encetat la Policía Nacional de “persecució” contra els immigrants. Alioun Badara Niang va explicar que els agents del cos estatal els persegueixen quan surten de casa seva només pel seu color de pell. “No podem caminar tranquil·lament”, va explicar aquest immigrant, que va afegir: “Els agents estan jugant amb nosaltres”, i va assegurar que les patrulles els persegueixen i els fan córrer fins que ja no els queden forces. Aleshores, el cotxe policial marxa.

Sovint els immigrants són aturats i detinguts més d'un cop al dia. Si més no, la setmana passada, un d'ells va ser arrestat quatre vegades en un mateix dia. Com a mínim, una desena de sense papers són portats a la comissaria cada dia a Terrassa. “No aguantem més aquesta persecució”, va reconèixer Badara. L'Ateneu Candela ja ha demanat informació a l'Ajuntament sobre l'actuació de la Policía Nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.