Societat

La contra

Mil famílies més sense llar

El ple de Terrassa demana que es modifiqui la llei a favor de la dació per evitar desnonaments en cas d'impagament d'hipoteca quan el deutor ho és de bona fe i l'habitatge és l'habitual

El Jose i la seva família seran desnonats el 18 de febrer del seu habitatge al barri de les Arenes de Terrassa. Es tracta d'una del miler de famílies que es quedaran sense llar a Terrassa en els pròxims mesos, ofegades per la condemna de no poder pagar la hipoteca. Per canviar la situació d'aquestes persones que acabaran sent excloses de la societat, el ple municipal de l'Ajuntament de Terrassa de dijous passat va aprovar una proposta de resolució presentada pel PSC, ICV-EUiA i ERC per demanar la modificació de la legislació vigent perquè s'introdueixi la dació en pagament com a forma de liquidació del deute hipotecari en els casos de sobreendeutament personal i deute hipotecari, quan el deutor ho és de bona fe —per causes sobrevingudes com ara la pèrdua del lloc de treball, per una malaltia o per un divorci— i el bé hipotecat és l'habitatge habitual. Amb aquesta moció, el tripartit terrassenc també volia posar de manifest l'ús abusiu de le clàusules del contracte hipotecari que fixen un límit a la variació a la baixa del tipus d'interès variable contractat.

El tinent d'alcalde d'Acció Social i Drets Civils i portaveu d'ERC, Isaac Albert, va admetre que el que demana l'Ajuntament en aquesta proposta de resolució és “complicat”, però va recordar: “La política és l'art de dibuixar el futur, i hem d'ajudar a fer camí”. En la mateixa línia, el portaveu d'ICV-EUiA, Manel Pérez, va advertir que “es tracta d'un conflicte social” i va afirmar que és un problema “d'una gran magnitud” que cada vegada afecta més famílies. El grup municipal de CiU s'hi va sumar i va instar que la llei sigui “urgent”, La regidora nacionalista Montse Playà va recordar que es tracta d'una proposta “lògica” que respon a una demanda de la ciutadania. El PP es va abstenir, fet que va justificar el regidor popular Pere Sánchez: “Crec que ara, per més que li demanem al govern central la modificació de la legislació vigent d'avui per ahir, seria complicat”.

En el marc d'aquest debat, la Plataforma d'Afectats per les Hipoteques de Terrassa va intervenir en el ple municipal, vestits amb samarretes amb el missatge “Stop desnonaments”, per demanar a l'Ajuntament que insti el govern a aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per paralitzar els desnonaments. Per a les famílies que ja no són a casa seva, l'entitat va reclamar que s'aprovin amb caràcter d'urgència mesures destinades a fer que els pisos buits siguin posats a disposició d'aquests afectats en règim de lloguer social, que no superi el 30% de la renda familiar disponible. A més, la plataforma va sol·licitar que es creï una comissió especial mixta per fer un diagnòstic compartit de l'estat del dret a l'habitatge a Terrassa i buscar alternatives per garantir-lo.

La tinenta d'alcalde de Planificació Urbanística i Territori, Carme Labòria (PSC), va assenyalar que el servei d'assessorament municipal per orientar les persones afectades pel sobreendeutament hipotecari ha atès des del juliol del 2008 més de 550 famílies. La majoria dels casos, però, arriben a l'oficina en una situació molt avançada d'endeutament i amb pocs ingressos. Les solucions que ofereix el servei municipal impliquen sempre que l'afectat arribi a un acord amb l'entitat financera. Labòria va fer una crida als ciutadans perquè “es moguin abans de tenir l'ordre de desnonament” i recorrin a l'Ajuntament per mirar de reconduir la seva situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.