Comunicació

Mediadors del conflicte basc

TV3 estrena el documental ‘Pluja seca', que mostra els processos de pau fets a l'ombra i determinants

Revela la influència de mediadors a Sud-àfrica i a Irlanda del Nord en l'afer basc

“A Irlanda, s'anomenen pluja seca les gotes d'aigua que s'evaporen abans d'arribar a calar. A penes és perceptible. Sents que et toca i desapareix sense deixar rastre. En això consisteix la mediació”. Amb aquesta comparativa, Gorka Espiau explica la filosofia del documental que estrena Sense ficció (TV3, 21.50 h). Gorka Espiau, exportaveu d'Elkarri i assessor d'Ibarretxe en matèria de resolució de conflictes, mostra a Pluja seca els processos de pau fets a l'ombra per un grup de mediadors que han estat determinants en l'anunci de treva fet per ETA el 10 de gener.

Durant dècades ha semblat que el conflicte basc no formava part de l'agenda internacional. Malgrat tot, mentrestant, mediadors, governs europeus i institucions internacionals anaven teixint una xarxa de complicitats que ha acabat donant els seus fruits. Pluja seca revela la influència d'aquests mediadors en la construcció d'una nova oportunitat de pau al País Basc. Les mateixes persones que van protagonitzar els processos de pau a Sud-àfrica i a Irlanda del Nord han estat determinants per facilitar l'anunci d'una treva unilateral i verifica-ble internacionalment. Els protagonistes són: John Hume, William de Klerk, Alec Reid, Roelf Meyer, Brian Currin, Harold Good, Jonathan Powell, Alex Maskey, Peter Robinson, Pierre Hazan, Denis Haughey, Charles Villavicencio, Brandon Hamber, Mohammed Baba, Aubrey Lekwane, Paula Leyden, Juan José Ibarretxe, Rufi Etxebarría, Leopoldo Barreda, José Antonio Pastor, Jone Goirizelaia i Pául Rios.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.