Societat

Comença la preinscripció escolar amb 110.941 places

Són 888 més que les que el Departament d'Ensenyament oferia a les comarques gironines per aquest curs, que eren 110.053

A tot Catalunya hi ha 1.044.509 places per al curs 2011/2012

La preinscripció de les etapes escolars obligatòries per al curs vinent es va iniciar ahir amb una oferta per part del Departament d'Ensenyament de 110.941 places a les comarques gironines, mentre que per a aquest curs eren 110.053. De les places disponibles, 28.382 corresponen a infantil, 51.777 a primària i 30.782 a ESO. La majoria de sol·licituds de preinscripció seran per al primer curs d'educació infantil de segon cicle (P3), que és quan els alumnes inicien l'aprenentatge a les escoles, i per al primer curs d'ESO en què comencen els estudis als instituts.

Al conjunt de Catalunya hi ha una oferta pel curs vinent de 1.044.509 places, una xifra que representa un increment de 12.127 places en relació amb les que hi havia per aquest curs. En el segon cicle d'educació infantil (de 3 a 6 anys) hi ha 261.241 places, 87.353 de les quals són a P3. A educació primària hi ha 484.968 places i a educació secundària obligatòria, 298.300 places, de les quals 76.227 són de primer d'ESO, segons dades fetes públiques ahir per la consellera d'Ensenyament, Elena Rigau.

Una de les novetats de la preinscripció és la introducció del nou criteri de desempat que es basa a atorgar cinc punts als alumnes que siguin fills d'exalumnes del centre o amb tutors que hagin cursat els estudis al lloc on es presenta la sol·licitud. El Departament d'Ensenyament afirma que l'objectiu d'aquests punts de desempat és “afavorir la implicació de les famílies en l'acció educativa dels centres”. La Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (FAPAC) està estudiant portar aquest tema al jutjat, ja que es valora de manera negativa. Segons va manifestar ahir el president de FAPAC a les comarques gironines, David Font, es considera sobretot perjudicial en poblacions més grans. “Pensem que fomentarà la desigualtat ja que els nouvinguts no tindran aquest cinc punts”, indica Font. La regidora d'Educació de l'Ajuntament de Girona, Núria Terés, manté que aquest nou criteri “entra en contradicció amb l'esperit de la llei d'educació catalana i va en contra de la cohesió social”. “L'efecte que pot tenir és que es perdin les escoles de barri, ja que en cas de desempat es prioritzaran famílies que poden residir a una altra banda de la ciutat o fora del municipi”, afirma Terés.

El període de preinscripció per a aquestes etapes s'acaba el 25 de febrer i del 6 al 10 de juny es portarà a terme la matriculació definitiva. Les preinscripcions per al batxillerat, els cicles formatius de grau mitjà i els cicles artístics s'hauran de presentar entre el 9 i el 20 de maig. En el cas dels cicles formatius de grau superior de formació professional, es faran entre el 23 de maig i el 3 de juny i, pel que fa a les llars d'infants, les que són responsabilitat dels ajuntaments, les dates les decideix cada consistori. Les dates s'han de fer públiques abans del 15 d'abril i les preinscripcions s'han de realitzar entre el 26 d'abril i el 17 de juny. En cas que no s'estableixi un calendari propi, es realitzaran entre el 2 i el 13 de maig.

Pel que fa a la creació de nous instituts escola es reduirà la previsió de posar en marxa una vintena de nous centres, que s'afegirien als onze instituts escola en funcionament a Catalunya. Aquest curs es va estrenar amb aquesta nova tipologia, i a les comarques gironines s'ha començat a aplicar a Besalú, Verges i Sant Joan de les Abadesses. Segons es va anunciar ahir, es crearan sis instituts escola a Catalunya, dels quals un serà a Lloret (tal com ja havia informat aquest diari). La resta es faran a Barcelona, Santa Maria de Palautordera, Móra d'Ebre, Tortosa i Navàs.

LA XIFRA

888
places
més que hi haurà pel curs vinent en relació amb les que hi havia aquest curs, que són 110.053.

LA DATA

25-02-11
data
del darrer dia de preinscripció a les etapes d'educació infantil de segon cicle, educació primària i ESO.

Revisió del calendari per aplicar la LEC

Un altre anunci que la consellera va fer és que es replantejarà el calendari d'aplicació de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) per tal de seguir les prioritats polítiques del Govern i el nou pressupost. Entre les prioritats hi ha la lluita contra el fracàs escolar.

Primera jornada de preinscripcions als centres

Les escoles públiques, les privades concertades i les oficines municipals d'escolarització van començar a rebre ahir les primeres preinscripcions. L'any passat, el període va començar el 2 de febrer, mentre que aquest any ha començat el 14.

Espai per a les famílies en el web del Departament

Per al curs vinent hi haurà un apartat dins del lloc web del Departament d'Ensenyament dedicat a les famílies, que es dirà família i escola. Forma part del projecte del govern català d'aconseguir una major implicació de les famílies en l'escolarització.

Sobre el model d'immersió lingüística

La consellera manté, en relació amb el model d'immersió lingüística, que la sentència del Tribunal Constitucional “deixa clar que el català és vehicular i correspon a la Generalitat determinar el tant per cent” en què s'estudia una llengua i una altra.

Més temps en mòduls prefabricats

Un dels afectes de la crisi és que els alumnes que estan en mòduls prefabricats hauran de continuar-hi “més temps del previst”, segons va manifestar la consellera Elena Rigau. Va assegurar que tots els alumnes tenen garantida una plaça.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.