Necrològiques

Ramon Sugranyes de Franch

Intel·lectual catòlic

Fill de l'arquitecte i col·laborador de Gaudí a la Sagrada Família, Domènech Sugranyes i Gras, va néixer a Capellades el 30 d'octubre del 1911. Llicenciat en dret i lletres a la Universitat de Barcelona l'any 1933, durant la República va participar en els moviments estudiantils catòlics i en la reforma educativa catalana essent secretari del Patronat de la Universitat Autònoma. Al mateix temps, escrivia periòdicament al diari catòlic El matí i va fer un temps de professor a l'Institut Escola.

A mitjan anys trenta, va fer el doctorat en dret canònic a Milà, on va conèixer el pensador Carles Cardó i dom Luigi Struzo. Amb el començament de la Guerra Civil espanyola, des de París va participar en els Comitès per a la Pau Civil i Religiosa encapçalats per Jacques Maritain i Salvador de Madariaga. Cap al final de la II Guerra Mundial va refugiar-se a Suïssa, on va iniciar la seva amistat amb el teòleg Charles Journet, que Pau VI acabaria fent cardenal. A la Universitat de Friburg, va poder acabar el seu doctorat en dret i portar endavant els seus estudis sobre Ramon Llull, el precursor medieval del diàleg interreligiós. Allà, hi va ensenyar durant trenta anys les literatures ibèriques formant més d'una generació d'hispanistes.

Va ser en el desenvolupament de Pax Romana on Ramon Sugranyes va tenir un paper decisiu com a secretari general i, després, com a president. Això li va permetre fer amistat amb alguns personatges que més endavant ocuparien llocs de gran importància, com ara el futur Papa Montini, l'italià Vittorino Veronese o Joaquín Ruiz-Giménez.

Sugranyes va tenir un paper destacat a la Conferència de les Organitzacions Internacionals Catòliques, essent l'auditor laic al Concili Vaticà II. Els últims anys de la seva vida activa va presidir l'Institut International Jacques Maritain, i l'any 1998 va publicar les seves memòries, Militant per la justícia. Per la seva carrera internacional, la Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi i la Fundació Carulla, el seu premi d'honor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.