Medi ambient

CERDANYOLA DEL VALLÈS

Bellaterra considera il·legals les obres a l'argilera d'Almar

ATURADES El ple, per unanimitat, demana a l'Ajuntament que aturi les obres i faci restaurar la zona de Can Fatjó dels Aurons CAP RESIDU Gent per Bellaterra i CiU aproven una moció perquè al clot no s'hi porti cap tipus de residu

La lluita per evitar que a l'argilera de Ceràmiques Almar s'hi duguin residus d'ecoparc ha fet un altre pas després que l'últim ple de l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Bellaterra hagi aprovat una moció, per unanimitat, en què demana a l'Ajuntament de Cerdanyola que iniciï les actuacions administratives necessàries per aturar les obres que es fan al clot perquè considera que hi ha prou indicis per assegurar que les obres que s'hi estan fent són il·legals. L'EMD de Bellaterra s'aferra a un informe de l'abril del 1989 en què la direcció general d'Urbanisme de la Generalitat diu que l'activitat extractiva d'Almar –en dues porcions de terreny– “no està inclosa en els perímetres assenyalats com a àrees extractives” dins del pla general metropolità. L'EMD demana al consistori que es pronunciï abans de les eleccions municipals del 22 de maig i, en cas de no fer-ho, insta la direcció general d'Urbanisme a fer-ho.

Segons documentació aportada per l'EMD de Bellaterra, tot i que Almar disposa d'una autorització del dret miner des del 1963, actualment l'empresa de ceràmiques ja no n'és la titular. Des de l'octubre del 2009 el propietari del dret miner és l'empresa Puigfel, que conjuntament amb Almar està redactant el projecte per omplir el clot amb residus d'ecoparc.

Ni un sol residu al clot

En el mateix ple celebrat dijous passat, Gent per Bellaterra (GxB) –al govern– i CiU també van aprovar una moció en què es rebutja l'abocament de qualsevol tipus de residu al clot d'Almar, especialment residus provinents d'ecoparcs. L'argument per oposar-s'hi és la proximitat de centres educatius, oficines, hotels, un hospital i també habitatges.

La vocal d'ICV-EUiA, Marta Pujol, que es va abstenir, en declaracions recollides per Cerdanyola.info considera que no s'està treballant seriosament en relació amb el clot d'Almar i diu que és necessari que els partits presents a l'EMD parlin amb els tècnics per tal de trobar possibles solucions a aquest abocador. Per Pujol, el govern de l'EMD no té interès a aconseguir el consens amb l'oposició.

El president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, opina que l'argilera d'Almar no s'ha de reomplir, ja que el permís d'explotació minera obliga a fer un pla de restauració formant terrasses compactes, amb un desguàs inferior, i plantant vegetació autòctona. Aquesta actuació no obliga a restituir la cota original del sòl.

“Conflicte fals” per la brossa

C.A.F.

En l'últim ple de l'EMD de Bellaterra també es va aprovar, amb els únics vots a favor de Gent per Bellaterra, demanar a l'Ajuntament de Cerdanyola que modifiqui el sistema de recollida porta a porta de la brossa –iniciat encara no fa un mes– perquè, segons el president de l'EMD, Ramon Andreu, “no és compatible” amb Bellaterra. Ho argumenta per la poca amplada de les voreres i perquè la proximitat de la via verda està afavorint la presència de porcs senglars a la recerca de menjar. El regidor d'Espai Públic, Alfons Escoda, considera “una barbaritat” demanar el canvi del sistema i està convençut que l'EMD està creant “un conflicte institucional fals” amb una voluntat “partidista”. Escoda admet que en aquestes primeres setmanes “cal fer alguns ajustos” i recorda que el nou sistema el que fa és incorporar la recollida selectiva a la que fa anys que es feia del rebuig i l'orgànica. Pel regidor, “la immensa majoria dels veïns veuen el canvi com un avenç”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.