cultura

reus

cultura popular

Troben un antic bou de foc als tallers de la històrica pirotècnia Espinós

L'IMAC l'ha localitzat durant les tasques de documentació que du a terme als antics tallers de l'empresa

S'exhibeix temporalment al nou arxiu històric

Va aparèixer entre les canyes i les herbes dels jardins de Ca l'Espinós quan tècnics de l'Institut Municipal d'Acció Cultural treballaven en la recollida d'informació i materials de la històrica empresa pirotècnica de Reus. És un bou de foc fabricat amb fusta i paper, una bèstia que portava el muntatge pirotècnic damunt del llom i que es podia moure amb portadors o estar-se plantat mentre repartia foc i fum. Impossible saber quants anys té el bou de Ca l'Espinós, que s'exhibeix fins a final d'abril al nou arxiu històric de Reus. S'hi exhibeixen el bou i uns quants dels documents trobats a la pirotècnia, que daten d'entre els anys 1924 i 1926, i que són “una ínfima part dels que devia generar una empresa que es va fundar l'any 1868 i que va ser una de les pirotècnies més importants de l'Estat espanyol”, va apuntar l'etnòleg Salvador Palomar en la conferència que, sobre aquesta empresa reusenca, va impartir dijous passat a l'arxiu. Una importància de la qual donen fe les feines destacades que va fer en alguns moments de la seva trajectòria, com són els focs pirotècnics de la celebració de l'Exposició Universal de Barcelona de 1888 i de les coronacions d'Alfons XIII el 1902 i d'Isabel II d'Anglaterra el 1952. La majoria dels papers que ara es mostren a l'arxiu, sobretot la correspondència d'entrada de l'empresa, dóna idea de la intensa vida comercial de Ca l'Espinós, ja que s'hi troba les comunicacions amb clients, amb els mateixos agents comercials que tenia repartits per moltes ciutats espanyoles i d'altres llocs del món i amb altres empreses del ram, com és el cas de Francisco Igual, encara en actiu, amb la qual intercanviava tractes i favors.

El bou, que Palomar suposa que l'empresa deixava o llogava a ajuntaments i particulars, com també feia amb els vestits dels diables, es guardarà al Museu d'Art i Història fins que es pugui integrar a l'exposició permanent Ara toca festa. Una exposició que s'haurà de traslladar i adaptar, en un futur no concretat, a la Casa de la Festa del centre cívic del barri del Carme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.