Societat

CoL·lectius

El món casteller ajorna el debat de la publicitat

La Coordinadora de Colles es reafirma en l'acord que no permet dur-ne, però ho discutirà al final de la pròxima temporada

Tot i que la decisió es deixa per d'aquí a dues temporades, el debat dins del món casteller sobre si cal lluir publicitat a la camisa ha esclatat i difícilment s'apaivagarà. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, reunida ahir a Tarragona, va escenificar l'aparent unió que regna dins d'aquest col·lectiu. Ho va fer aprovant per una gran majoria –565 vots favorables, 65 en contra (Castellers de Vilafranca i Minyons de Terrassa) i 30 en blanc– el principal punt en l'ordre del dia de l'assemblea, que instava les colles a continuar mantenint l'esperit de l'acord signat entre la Coordinadora, Estrella Damm i Televisió de Catalunya, que no permet incloure publicitat a les camises.

El cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Miquel Ferret, va reiterar el seu desig de complir el que estableix el conveni –expira al final de 2012–, va insistir que no han rebut cap oferta –i si algun dia en reben alguna, els primers en saber-ho serà Estrella Damm, va afegir–, però també va deixar la porta oberta que els patrocinin: “Igual que cada colla decideix quins convenis signa i en quines dates i places actua, en el moment en què toqui també pot decidir quina relació ha de tenir amb les diferents empreses. Cada colla és sobirana i coneix les seves necessitats econòmiques”. El portaveu de la colla vilafranquina es va mostrar sorprès que el debat s'hagi instal·lat en un moment en què els ingressos van a la baixa, i va negar que aquesta discussió hagi provocat una fractura dins de la parròquia castellera.

La Coordinadora

La nova presidenta de la Coordinadora de colles, Anna Guasch, va remarcar que en l'acord amb Estrella Damm no s'explicita la prohibició de portar publicitat, tot i que l'esperit del conveni ho desaconsella, donant a entendre que els castellers són un bé cultural. “Entrarem en un procés de discussió per decidir si la vestimenta s'ha de preservar”, va recordar Guasch. D'altra banda, un altre dels punts polèmics de l'assemblea era el del fitxatge de canalla entre colles. En la reunió es va acordar que cal un acord entre les colles per fer efectiu el traspàs i, en el cas que no hi hagi entesa, la Coordinadora actuaria com a mediadora. Aquest és l'acord que tenen les dues colles de Valls i és el que es pretén estendre a les 58 colles que conformen la Coordinadora, encara que tan sols 41 tenien dret a vot. Vilafranca també s'hi va oposar.

Cada colla és sobirana, coneix les seves necessitats i les seva relació amb les empreses
Miquel Ferret
Castellers de Vilafranca
Cal que entrem en un procés de discussió en què es decidirà si cal preservar els valors dels castells
Anna Guasch
Presidenta Coordinadora
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.