Comunicació

La contra

Existeix el Maresme?

El documental ‘Nosaltres, els maresmencs' reflexiona sobre l'existència de la identitat comarcal a través de 27 entrevistes amb persones del món de la cultura i la comunicació

Més enllà dels documents oficials. Més enllà de les divisions administratives i del Consell Comarcal. A més d'un tros de territori llarguerut –d'uns cinquanta quilòmetres de llarg per uns no arriba a deu d'ample– on estan enclavats trenta municipis més o menys relacionats entre ells, què és el Maresme?

Aquesta és la pregunta sobre la qual reflexionen els periodistes Albert Calls i Eloi Aymerich en el documental Nosaltres, els maresmencs, una coproducció de Clack i Claraboia, que m1tv emetrà les nits de dilluns, dimarts i dimecres vinent, a partir de les 22.30 h. Aquesta recerca identitària es basa en l'experiència vital dels dos periodistes –un de Mataró, l'altre de Cabrera de Mar– i la seva interacció amb fins a 27 personatges rellevants de la cultura i la comunicació de la comarca. “Entre els anys vuitanta i els noranta es treballa molt aquesta idea de comarca i a mi m'ajuda a formar-me; ara jo transmeto a l'Eloi aquesta visió”, resumeix Calls el resultat final del que qualifica com una road-movie feta amb pocs recursos. De fet, el programa, dividit en tres capítols de 55 minuts, es planteja com un passeig des del Monument al 2000, a Montgat, fins a Calella. “Té un cert sentit –explica Calls– perquè la rotonda del Monument al 2000 es considera en certa manera la porta d'entrada al Maresme i, a Calella, acabem parlant amb el periodista Saül Gordillo, que ens explica el futur de la identitat maresmenca a les xarxes socials”. Inici i final. Passat i futur.

Pel camí, però, hi intervenen altres personatges, alguns guionitzats i d'altres espontanis, com és el cas de l'exalcalde de Mataró Manel Mas, amb qui els conductors conversen mentre el polític fa esport. La sommelier Rosa Vila, els historiadors Joan Muray, Benet Oliva i Jordi Bilbeny, l'editor Jordi Garcia Jacas, els professors Llorenç Soldevila i Carles Móra, les poetesses Teresa d'Arenys i Maria Antònia Grau, i els periodistes Toni de la Fuente, Manuel Cuyàs –que analitza el paper d'El Punt en la vertebració del territori– i Rafael Vallbona són alguns dels entrevistats. Tots ells contestaran, a la seva manera, si el Maresme existeix o si és tan sols una prolongació de l'àrea metropolitana de Barcelona. Si els habitants tenen consciència col·lectiva o si els uneix el mateix que amb un veí de Cerdanyola del Vallès o de Vilafranca del Penedès. Si Mataró exerceix amb prou força la capitalitat social i cultural, i atreu igual els veïns dels anomenats Baix i Alt Maresme.

Un cop finalitzat el projecte i a poques hores de la seva estrena –també es podrà trobar a internet–, Albert Calls ofereix un punt de vista optimista. “El Maresme existeix en cada persona en la mesura que vol que existeixi”. La prova, la trobem en els entrevistats. Tots ells han posat el seu gra de sorra per vertebrar la comarca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.