Reportatge

Cervera aixeca el teló

La capital de la Segarra té onze espais que són bé cultural d'interès nacional

Fa unes setmanes que va arrencar una nova temporada de passions. La vida, mort i resurrecció de Jesucrist és l'argument més representat a Catalunya i cada any mou milers d'espectadors captivats per l'art i la doctrina, per l'artesania teatral i la tradició. Però l'escenificació d'aquestes manifestacions religioses populars esdevé també un element cada cop més sovintejat de promoció de les ciutats, com ho seria una festa major o una fira. Ajuntaments i patronats de passions sumen esforços per oferir uns paquets turístics que donin a l'espectacle un valor afegit i a la ciutat projecció i, per què no dir-ho, una font d'ingressos.

De la Passió de Cervera, amb més de cinc segles d'història i considerada la més antiga d'Europa, segons estudis realitzats per la Universitat de la Sorbona de París, se'n pot gaudir en horari de matí. L'espectador quedarà captivat en veure prop de 400 actors passar per l'escenari amb la boca més gran de l'Estat. En sortir del teatre, podrà acontentar el paladar amb un bon dinar i, en acabar, tancar la jornada amb una visita guiada per la ciutat.

La capital de la Segarra es caracteritza per la riquesa del seu patrimoni cultural i monumental. Un total d'onze monuments estan catalogats com a bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya: el castell (s. XI), l'església de Sant Pere el Gros (s. XI), el recinte emmurallat, la parròquia de Santa Maria (s. XIV-XV), l'edifici de la Paeria (s. XVII-XVIII), la Universitat (s. XVIII), el nucli històric, el Sindicat (s. XX) i els castells dels nuclis agregats Castellnou, la Prenyanosa i Malgrat.

Al llarg de l'any la ciutat ofereix als visitants la possibilitat de realitzar visites guiades als seus atractius turístics més remarcables. Si volem arrodonir l'espectacle amb un passeig per la ciutat, l'organització ens ofereix una ruta guiada per Cervera o pel santuari del Sant Dubte d'Ivorra (per a grups).

Un passeig per Cervera ens descobreix una ciutat monumental i ens porta a visitar l'exterior de la Universitat, la plaça de Santa Anna, les muralles, construïdes durant el segle XIV, el monument a la Generalitat, la plaça del Fossar –des d'on es pot apreciar tota la comarca–, l'església de Santa Maria, la Paeria, la plaça Major, el mític carreró de les Bruixes i el carrer Major.

De la mateixa manera que els grans esdeveniments culturals –la Passió i l'Aquelarre–, les muralles són, sens dubte, un dels trets identitaris de la ciutat. Tot i el pas dels segles, s'ha conservat, en millor o pitjor estat, quasi tot el circuit ideat per Pere el Cerimoniós, el qual sumava gairebé 3.000 metres lineals de muralles i encerclava una superfície propera als 200.000 metres quadrats. Aquesta muralla tenia una vintena de torres i deu portals d'accés. La fortificació es completava amb un fossat de vuit metres d'ample, barbacanes, talussos, merlets, mantellets, cadafals i passos de ronda. Actualment, només falten els portals –eliminats per facilitar el trànsit– i algunes parts del mur, víctimes de l'abandó sofert durant molts anys.

Cervera va ser una ciutat estratègica per als monarques. Ferran II va viure-hi molt de temps i Felip V hi va instituir una universitat després de tancar les altres que hi havia a Catalunya. El fet que la ciutat fos el nucli cultural de Catalunya ha deixat un valuós llegat cultural i un patrimoni arquitectònic que val la pena visitar.

Ens podem perdem entre els carrers i carrerons de la part històrica, visitar edificis emblemàtics, com ara el Museu Comarcal, que alberga el Museu del Blat i la Pagesia. Per respirar la història, paga la pena passejar pel carrer Major. Hi trobem l'antic hospital de Sant Joan i la casa Sabater o Marquès de Capmany, on tradicionalment s'acabava la vila. A prop de Cervera hi ha la ciutat romana de Iesso, a Guissona (al juliol s'hi fa el Mercat Romà), el castell de l'Aranyó, casa pairal on va néixer Manuel de Pedrolo, i Tàrrega. A menys de tretze quilòmetres, la capital de l'Urgell també ofereix visites guiades pels seus racons predilectes: la Tàrrega medieval i jueva, un recorregut per l'ambient peculiar dels carrerons estrets de l'antic nucli medieval, amb el call i els edificis monumentals i la Tàrrega a cel obert que s'entreté en el parc de Sant Eloi, un autèntic museu a l'aire lliure que regala una esplèndida panoràmica des de la balconada del parc.

PER ARRIBAR-HI

En cotxe Des de Barcelona, A-2 en direcció a Lleida, fins a la sortida 523 (Cervera sud). Seguidament, la carretera N-II porta fins a la ciutat
En autobús La línia Barcelona-Guissona de la companyia Hispano Igualadina arriba fins al municipi
Patronat de la Passió de Cervera. Passeig Balmes, 2-4 Telèfon 973 532 661 www.lapassiodecervera.com
Paeria de Cervera. Plaça Major, 1. Telèfon 973 53 00 25 www.cerverapaeria.cat
Oficina Comarcal de Turisme. Carrer Major, 115 Telèfon 973 53 13 03 [email protected]

Nova temporada de la Passió més antiga

M.J.R.

En el marc del Gran Teatre de la Passió –amb capacitat per a uns mil set-cents espectadors– cada any s'escenifica la Passió en dues versions. La que es fa en castellà i que aplega públic provinent de la zona d'Aragó, terres de La Rioja i Castella, es va representar els dies 20 i 27 de març. L'última sessió tindrà lloc diumenge, 3 d'abril. Les sessions en català són previstes per als dies 10 i 22 d'abril i 1 de maig. El drama sacre es representa en sessió matinal (de 10 a 14 h), excepte el divendres sant, que es farà a la tarda. Els preus de les localitats es mantenen en 22 euros, l'entrada general.

Com a novetats artístiques, la temporada actual incorpora música en directe al quadre del Mercat –a càrrec d'alumnes i exalumnes del conservatori de música de Cervera– i a les representacions en català, en què la coral local Lacetània cantarà a l'escenari el Misericòrdia quan es faci el davallament de Jesús.

La direcció escènica continua en mans del director local Joan Ninot. La cerverina és la passió més antiga de les que es representen a Catalunya, documentada des de 1489 i declarada d'interès nacional l'any 1995. Actualment consta de 34 escenes dividides en dues parts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.