Política

La marxa de Colomer obre el ventall polític

Les travesses són més incertes que mai en un municipi marcat per la fragmentació i les lluites personals. En aquest sentit, l'adéu de l'alcalde socialista podria pacificar el plenari

El futur escenari polític de Cabrils és més incert que mai. La marxa de l'alcalde, Joaquim Colomer (PSC), i la tendència de marca favorable a CiU podria fer pensar en un canvi de govern després de l'hegemonia socialista dels darrers vuit anys –només trencada durant nou mesos pel pacte de CiU i VIC–, però les singularitats del municipi, amb un espectre polític molt fraccionat i les divergències internes de CiU fan que, a hores d'ara, poca gent vegi un clar favorit a liderar el proper govern.

El municipi és sociològicament convergent. Els resultats de les darreres eleccions al Parlament així ho demostren. CiU va aconseguir 1.908 vots (56%), mentre que el PSC en va obtenir-ne tan sols 239 (7%). Ara bé, les municipals són una altra cosa i els candidats i les propostes hi tenen molt a dir. En aquest sentit, les constants crisis dels nacionalistes els resten molt potencial. Si al 2007 va ser Gent pel Progrés de Cabrils (GPC), que es va escindir de CiU, ara és Som Cabrils qui, liderat per l'encara presidenta local de Convergència, Marta Garcés, plantarà cara a la candidatura oficial, que torna a ser liderada per Lina Morales. El president comarcal de CiU, Xavier Badia, també de Cabrils, ha fet costat a Morales. “Va ser la candidata més votada el 2007 i mereix que li renovem la confiança”, diu . Tot i això, un grup important de militants no la considera la millor alcaldable i formaran equip amb Garcés, a qui podrien unir-se alguns membres del GPC –ara al govern–, que tot indica que no es tornarà a presentar.

El PSC i ERC, que hauran de lluitar contra la desmobilització dels seus votants, canvien de candidat, i falta veure com afectarà això el seu rendiment. Especialment delicat és el cas dels socialistes, que perden el seu home fort dels darrers anys, Joaquim Colomer, i en el seu lloc fitxen un regidor de Vilassar de Dalt que fins fa pocs dies era militant d'Iniciativa, Santi Dorca. Els republicans, amb la incorporació del portaveu de Cabrils Decideix!, Xavier Víudez, hauran de rivalitzar amb la nova candidatura de Solidaritat, mentre que ICV-EUiA, que torna a presentar Mercè Fernández, aspira a consolidar el regidor assolit el 2007.

La marxa de Colomer podria contribuir a rebaixar la tensió política, agreujada després de la moció de censura contra el govern de CiU i ViC del 2008. Des d'aleshores, aquests dos grups han fet un marcatge molt agressiu al que consideraven un govern no legítim. Fruit d'aquesta pressió, van forçar el canvi de secretari municipal José Luis Martínez i van provocar que l'oficina antifrau estigui estudiant els comptes municipals. L'externalització de la brigada també ha estat un punt de conflicte, fins al punt que el VIC ha incorporat el líder sindical Vicente Velaz en la seva candidatura i prometen, juntament amb CiU, estudiar la reincorporació del cos a l'estructura municipal.

LES CLAUS
Fragmentació.
L'elevat nombre de candidatures que es presenten (les set que es detallen a continuació més el PP, que encara ha de triar el candidat) pot donar lloc a un escenari de difícil governabilitat
Política de blocs.
La tensió municipal dels darrers anys manté els partits dividits en dos blocs. D'una banda, el primer govern del 2007 (CiU i VIC), i de l'altra, els partits del darrer govern (ICV-EUiA, PSC i ERC), als quals es podria unir Som Cabrils.
Lina Morales
CiU
Va ser alcaldessa durant set mesos al principi del mandat.
Santi Dorca
PSC
Nou candidat. Ha estat regidor del govern de Vilassar de Dalt durant dos mandats pel GEVD
Alfred Serrano
VIC
Regidor des del 2003. Primer tinent d'alcalde al 2007, portant temes d'hisenda, seguretat i sanitat.
Xavier Víudez
ERC
Llicenciat en física, exerceix com a consultor informàtic. Portaveu de la plataforma Cabrils Decideix!
Mercè Fernández
ICV-EUiA
Es presenta per segon cop. Regidora de Medi Ambient.
Marta Garcés
Som Cabrils
Regidora de govern entre el 1999 i el 2003. Presidenta de l'executiva local de CDC a Cabrils.
Griselda Vergés
SI
Coordinadora local de SI. Va formar part de les llistes de la formació a les eleccions al Parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.