Cultura

reus

cultura

El Vapor Vell no funcionarà abans de quatre anys

Ho va confirmar ahir l'alcalde durant la presentació del pla local d'equipaments culturals

En el pla es proposen els equipaments i serveis culturals que es crearan a Reus en els propers deu anys

La junta de govern de l'Ajuntament de Reus va aprovar ahir el pla local d'equipaments locals (PLEC), la planificació dels nous equipaments culturals que necessita la ciutat en els propers deu anys. En el PLEC es plantegen un seguit de propostes, la majoria ja conegudes i, fins i tot, projectades (encara que sense proposta de finançament), que abasten des del patrimoni museístic fins als equipaments escènics, passant per les biblioteques o la promoció de l'art contemporani. Així, en el document es recullen projectes ja anunciats, com la creació de centres d'interpretació del modernisme a la bòbila Sugranyes i a la fàbrica Montseny, del centre d'interpretació de la festa major al semisoterrani del centre cívic del barri del Carme i d'espais d'interpretació de la memòria històrica als refugis antiaeris de la Patacada i de la plaça del Mercadal. Així mateix, en el pla es proposa redefinir el pla de museus i renovar el contingut expositiu del Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca, a més a més de condicionar l'antiga escola Rubió i Ors com a casa de la festa, habilitar els antics rentadors del barri del Carme com a espai d'exposicions i destinar cal Gasull (un dels edificis modernistes de la ciutat) a ser un espai cultural polivalent, probablement a seu de grans exposicions. Les converses de l'Ajuntament amb el propietari de la casa que va projectar Lluís Domènech i Montaner, i que està tancada d'ençà que va plegar el negoci d'oli, van per bon camí. En temes d'art, el PLEC és molt escarit, ja que només fa referència a potenciar el Centre d'Art Cal Massó i l'Escola d'Art i Disseny, aquesta última, propietat de la Diputació.

Com a propostes més noves, s'inclou la proposta de creació d'un espai escènic musical polivalent per a espectacles de gran format, que la regidora de Cultura, Empar Pont, es va limitar a dir ahir que estarà “a la part nord de la ciutat”; i la creació d'un viver d'empreses al Vapor Vell. Precisament sobre el Vapor Vell, en el PLEC es confirma que serà un centre de cultura multidisciplinari amb una activitat important d'arts teatrals, atès que serà la seu del Centre d'Arts Escèniques de Reus (CAER). L'alcalde, Lluís Miquel Pérez, va confirmar que l'antiga fàbrica tèxtil ja és propietat de l'Ajuntament però que fins d'aquí a quatre anys no serà possible engegar-hi l'activitat prevista en el PLEC. A banda de les dificultats de finançament que té el projecte, l'Ajuntament també vol esperar quatre anys per convertir el Vapor Vell en un centre cultural per estalviar-se pagar la indemnització al comerç de mobles que hi ha a l'edifici.

En el PLEC, doncs, no s'aporten terminis concrets per als projectes que s'hi proposen, tot i que el calendari que es preveu és d'actuacions a curt termini (2011-2012) i a mitjà termini (2013-2015), tot i que Pont va parlar també en algun moment d'un llarg termini (2020-2021). La inversió total aproximada prevista seria de 9 milions d'euros. Tant Pérez com Pont van assegurar que el PLEC té el vistiplau de tots els grups polítics municipals.

El PLEC l'ha redactat el gabinet d'estudis Ceres i ha costat 10.000 euros, la meitat dels quals l'ha pagat la Generalitat, atès que el PLEC són les concrecions municipals del pla d'equipaments culturals de Catalunya, que es va aprovar l'any passat. En el PLEC també es fa una diagnosi dels recursos culturals que té ara Reus i de la xarxa associativa. En aquests moments, hi ha 110 entitats culturals actives, un 52% de les quals troben que la població participa activament en les activitats que proposen.

LA XIFRA

110
És el nombre
d'entitats culturals actives que, segons el PLEC, hi ha actualment a la ciutat de Reus.

Carrutxa i l'hemeroteca, al Cambrer

Tampoc no se'n diu res en el PLEC però l'oferta perquè l'entitat Carrutxa gestioni el Castell del Cambrer continua vigent. Tanmateix, l'Ajuntament no descarta situar l'hemeroteca al tercer pis.

No es descarta que la Generalitat pugui expropiar cal Navàs

No es diu en el PLEC, però l'alcalde va deixar clar ahir que no s'ha de descartar que la Generalitat pugui expropiar cal Navàs, la joia modernista de la plaça del Mercadal. “És un dret del govern de la Generalitat preservar un bé cultural d'interès nacional (BCIN), com és la casa”. Una altra fórmula que s'estudia per emprendre una rehabilitació a fons de la casa i obrir-la a la ciutadania és la creació d'una fundació, fórmula que proposa el propietari.

Els passos de Setmana Santa es guardaran i s'exhibiran a l'exfira

I tampoc no se'n parla en el PLEC, però la fira provisional, la de l'avinguda del Comerç, es perfila com l'espai on finalment es podran guardar i exposar els passos de Setmana Santa. Ho va confirmar ahir l'alcalde, que va dir que les agrupacions de Setmana Santa no veuen malament l'espai, que està perfectament condicionat per preservar els misteris: “Fins i tot quan arribi Setmana Santa es pot obrir el recinte al públic perquè el visiti”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.