Cultura

Amb comptagotes

Diverses obres nominades als premis del Saló del Còmic, que comença dijous, són en català

En l'àmbit literari, la publicació en català d'una rellevant novel·la contemporània no seria una notícia especialment ressenyable (fora de la importància de la novel·la en ella mateixa). En el món del còmic, en canvi, el fet que s'editin en català alguns dels àlbums més importants de la temporada constitueix una excepció en un panorama desolador, dins un àmbit de la cultura en què la llengua catalana s'ha mantingut generalment en el gueto de la historieta infantil i juvenil. Això sí: no és una mala notícia, si un vol veure el got mig ple.

Si s'exclouen els còmics infantils i juvenils i els manga –sovint orientats a lectors adolescents i vinculats a sèries d'animació–, es pot veure que els còmics per a adults publicats en català l'any 2010 –segons la llista publicada al web de Ficomic– es poden comptar amb els dits de les dues mans, i en sobren: El llibre dels conillets suïcides (que, de fet, són acudits muts), d'Andy Riley (Astiberri); El retorn a la terra 4, de Manu Larcenet i Jean Yves Ferri (Bang); Balear abans i ara: Prehistòria, de Quim Bou (Dolmen); Abulio, de Joan Cornellà i Barcelona Low Cost, d'Aníbal Mendoza i Martín Tognola (guanyadores del premi Josep Coll); Sèrie B, de Deamo Bros. (guanyadora del premi Carnet Jove) (Glénat); Wilson, de Daniel Clowes (La Cúpula); El quart poder, de Lluís Juste de Nin (De Ponent); Alícia en un món real, d'Isabel Franc i Susanna Martín; i el llibre de la sèrie del 33 Arròs covat, de Juanjo Sáez (Random House Mondadori).

Falta veure si es tracta d'un fet que crearà tendència, però aquest any diverses de les obres nominades als premis del Saló del Còmic de Barcelona –que se celebrarà de dijous a diumenge– tenen la seva edició en català. Norma Editorial acaba de publicar una luxosa edició integral de Blacksad, l'exitosa sèrie negra antropomòrfica de Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido, que inclou l'últim àlbum (L'infern, el silenci, nominat a millor obra, millor guió i millor dibuix) i un parell d'històries curtes inèdites. Norma presentarà al saló Suspir, de Marjane Satrapi, i té previst publicar properament la integral de No passaran!, de Vittorio Giardino.

La repercussió obtinguda per L'hivern del dibuixant, l'homenatge de Paco Roca a l'escola Bruguera, així com el seu caràcter barceloní, ha animat l'editorial Astiberri a editar en català aquesta novel·la gràfica que opta als mateixos premis que Blacksad. Responsables de l'editorial han anunciat a aquest diari que el pròxim còmic que tenen previst publicar en català és Habibi, la nova obra de Craig Thompson, de qui ja van treure en aquesta llengua la cabdal Blankets.

L'esmentada Barcelona Low Cost està nominada al millor autor revelació (Martín Tognola). La seva editorial, Glénat, presentarà al saló l'obra d'humor costumista Sóc de poble, de Raquel Córcoles i Marta Rabadán, guanyadora de la beca Carnet Jove 2011, i la que promet ser una útil obra de consulta: el catàleg-diccionari El còmic en català, de Jordi Riera Pujal. Per la seva banda, La Cúpula ha publicat Wilson, de Daniel Clowes (nominada a millor obra estrangera), abans que Random House Mondadori ho fes en castellà, un fet absolutament inusual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.