Política

La Generalitat creu que la independència és viable econòmicament

Andreu Mas-Colell anuncia que el govern rebaixarà l'IRPF a les rendes més altes

El conseller d'Economia també avança que l'executiu estudia suprimir l'impost de donacions

La Generalitat estima que el 2013 millorarà l'objectiu de dèficit

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell ha considerat que la independència de Catalunya és viable econòmicament perquè seria “absurd” que no ho fos si hi ha 200 països al món que ho són i que Catalunya no seria una excepció. Pel que fa als processos d'independència, Mas-Colell ha afirmat que “en aquestes qüestions no hi ha absoluts, depèn de com ocorri”.

Mas-Colell ha avançat que el govern rebaixarà durant aquesta legislatura el recàrrec sobre l'IRPF autonòmic per a les rendes més altes aprovat pel tripartit.

La mesura beneficiarà els contribuents que percebin més de 120.000 euros anuals, unes 50.000 persones, sobretot directius, professionals i empresaris. Mas-Colell ha explicat que la mobilitat geogràfica pot provocar que part d'aquest col·lectiu estableixi el seu domicili fiscal a altres autonomies, com Madrid, on la tributació per IRPF és més baixa.

“És de sentit comú si tenim en compte que la distància en tren de Barcelona a Madrid són dues hores i mitja i que els directius poden estar vivint la meitat de la setmana a Barcelona i l'altra a Madrid”, ha assegurat, després de constatar que les diferències fiscals tenen aquest efecte i que és possible contrarestar-lo.

El tripartit, a instàncies d'ICV, va aprovar a mitjans de l'any passat augmentar dos punts el tram autonòmic de l'IRPF als contribuents amb rendes superiors als 120.000 euros, passant a tributar del 21,5% al 23,5%.

Amb caràcter progressiu, el govern també va decidir incrementar quatre punts addicionals l'Impost sobre la Renda als qui percebin ingressos superiors a 175.000 euros anuals, gravant-los del 21,5% al 25,5%.

La mesura, que va causar controvèrsia amb els altres socis de govern --PSC i ERC-- es va prendre amb l'objectiu de recaptar-ne més, quantitat que es va xifrar en 150 milions d'euros anuals.

La supressió del recàrrec sobre l'IRPF va ser sol·licitada fa poc per l'Associació Espanyola de Directius (AED) al mateix president català, Artur Mas, qui va ser alertat sobre els riscos que directius estrangers no s'instal·lessin a Catalunya per evitar la major pressió fiscal.

D'altra banda, Mas-Colell ha avançat que el govern no descarta també al llarg de la legislatura la supressió de l'impost de donacions, després que n'hagi promogut la supressió del de successions per als parents de primer i segon grau.

“No està descartada la supressió i forma part del programa electoral de CiU”, ha explicat Mas-Colell, qui ha apostat per avaluar primer els efectes fiscals de la supressió de l'impost sobre les herències per veure com repercuteix en les donacions, tribut semblant però que es paga en vida.

Alhora, el conseller ha rebutjat de pla una pujada d'impostos a Catalunya, en línia amb el que va expressar CiU al llarg de la passada campanya electoral.

Sobre la possibilitat del copagament o establir taxes per serveis públics --mesura apuntada pel Carec, consell assessor del govern en matèria econòmica--, Mas-Colell ha reiterat que en el futur caldrà una més gran “col·laboració” entre el sector públic i privat.

D'altra banda, la Generalitat preveu “arribar, fins i tot, millorar” l'objectiu de dèficit de l'1,1% del PIB per al 2013, segons el conseller, malgrat que el 2010 s'ha tancat amb una taxa del 3,9%, respecte del 2,4% estipulat. Mas-Colell ha reiterat que no es pot comprometre a arribar a aquesta xifra fins al 2012 o fins i tot 2013, després d'un dur i complicat període d'ajust que inclou algunes mesures que no tindran tota la seva força “fins al segon o tercer any”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.