Economia

De les peces de planxa per encàrrec al disseny de lliteres

L'empresa ripollesa Ripleg ha apostat per dedicar part de la seva producció al disseny de mobiliari multifuncional

La situació econòmica convida els empresaris a buscar alternatives de negoci que permetin generar nous ingressos. Una companyia com Ripleg, de Ripoll, consolidada en el sector de la subcontractació de peces i infraestructures metàl·liques a nivell industrial, mai no hauria imaginat que dedicaria part de la seva producció al disseny i muntatge de lliteres. Ho reconeix Jordi Batlle, que, juntament amb la seva germana Pilar, dirigeix l'empresa. “Són circumstàncies de la vida que et porten fins aquí. Es tracta de no parar”, afirma.

I el cert és que aquesta aposta “va començar com una aventura”, diu Batlle, i en només sis mesos s'ha convertit en tot un èxit. Sota la marca 30 m², han desenvolupat una línia de mobiliari de disseny per donar solucions a espais reduïts i en què la llitera és el producte principal. En realitat són combinacions de llits, escriptoris plegables, llibreries i, en definitiva, mobles multifuncionals. Les lliteres poden ser dobles o triples i tenen una estructura robusta perquè puguin tenir un ús domèstic, però també per a col·lectivitats com ara albergs o hostels, cases rurals, de colònies o casernes.

Per ser “maltractades”

“Molta gent ens demana per què les nostres lliteres són més cares que les d'Ikea. Doncs perquè estan pensades i dissenyades per ser maltractades en espais com ara albergs, on no se sap quin tipus de client farà ús de les instal·lacions”, diu Batlle, que concreta que el seu producte pot tenir un cost d'entre 550 i 600 euros. “Pel que fa a l'ús domèstic, intentem donar solucions als pisos d'avui en dia i que la gent pugui viure amb comoditat en un espai de 30 metres quadrats”, sosté. En només sis mesos ja han venut unes dues-centes unitats en projectes a Londres, Lisboa, Madrid i amb la venda a particulars i botigues de mobles de tot l'Estat. Ara treballen en un encàrrec de 300 lliteres per a Nova York. I l'objectiu és acabar l'any arribant a les 700 unitats.

Botiga a internet

El projecte s'ha posat en marxa amb una inversió mínima i un cop s'hagi consolidat un catàleg de mobiliari es posarà en marxa una botiga per internet. Entrar al sector de la il·luminació LED és un altre projecte que Batlle té al cap.

Sense deixar els orígens

“Som on som gràcies a la subcontractació i ens devem als nostres clients. Si aquestes noves línies provoquen alguna cosa interna, serà un increment de llocs de treball, no un abandó de la producció inicial”, deixa clar Batlle. I és que Ripleg va ser creada el 1988 pel seu pare per dedicar-se a la mecanització de planxa, cables elèctrics, soldadura i muntatge per encàrrec. El fet de desenvolupar una oficina tècnica potent i les darreres inversions en programari de disseny 3D els ha permès fer el salt al disseny dels seus propis productes. Ara són les lliteres. Fa un any, màquines de vendre baguets per a un client francès.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a