Economia

turisme

Tres mesos per regularitzar els apartaments turístics

La Direcció General de Turisme anuncia l'aplicació de la normativa que ha de fer “aflorar” l'àmplia oferta no controlada

Les sancions poden arribar als 90.000 euros i el sector beneeix la iniciativa i s'hi compromet

No es demanarà llicència, només es comunicarà l'activitat

Els apartaments i habitatges d'ús turístic de Catalunya tenen tres mesos per regularitzar la seva situació davant la Direcció General de Turisme si no volen ser objecte d'una sanció que pot arribar als 90.000 euros. Ahir, la directora general de Turisme, Marian Muro, va anunciar l'aplicació del decret que ha de fer “aflorar” i, per tant, sumar al Registre de Turisme de Catalunya d'aquest tipus d'establiments l'oferta real que funciona actualment en el territori i que en bona part no se sotmet a cap tipus de reglamentació. Muro, en un acte convocat pel Club Premsa de Turisme, va afirmar que en el desenvolupament de la nova llei del turisme la reglamentació dels habitatges d'ús turístic “era un dels punts bàsics a resoldre”.

La directora general de Turisme va recordar que, prèviament al procés de regularització, aquest tipus d'establiments es tornen a regir segons la llei de turisme i no segons la llei d'habitatge, a la qual havien estat derivats en l'anterior legislatura. “La llei òmnibus facilita al màxim el procés de regularització perquè el propietari o gestor de l'establiment ja no ha de demanar una llicència, sinó que només ha de comunicar l'activitat a l'Ajuntament, des d'on s'enviaran les dades a la direcció general”, va assenyalar Muro, que va afegir que aquest tràmit “permetrà conèixer l'oferta real i donar-hi valor i alhora promocionar-la, perquè entrarà a formar part del catàleg d'allotjaments turístics de la Generalitat”. En aquest sentit, la nova llei estableix que els ajuntaments no podran incrementar els requisits mínims que han de tenir els establiments i que haurà establert la Generalitat. Tot i això, la directora general de Turisme reconeix que es tracta d'un procés llarg i complex. Des de fa sis mesos, el seu departament ha dut a terme un buidatge de l'oferta d'apartaments i habitatges d'ús turístic que es troba a internet i s'han localitzat fins a 418 llocs web especialitzats. Muro va avançar que posteriorment a la regularització s'està estudiant la manera de catalogar els apartaments i habitatges d'ús turístic.

El president de la Federació Catalana d'Apartaments Turístics (Federatur), Lluís Torrent, va celebrar ahir la decisió i va puntualitzar que el sector que ell encapçala “és el primer en nombre de llits turístics”. Segons dades del 2004, Catalunya en té 1,7 milions. Torrent confia que la mesura ajudarà a posar fi a la competència deslleial i va vaticinar que els ajuntaments col·laboraran amb interès en la iniciativa de regular la situació dels establiments, ja que aquests establiments estaran obligats també a pagar la taxa turística anunciada pel govern. “Els consistoris es beneficien amb la taxa i això els animarà a registrar l'activitat”, va dir.

Prop d'un 40% de reserves fetes en allotjaments rurals

El cap de setmana del 6 al 8 de juliol, Barcelona serà el punt de trobada dels incondicionals de les Harley-Davidson. Hi haurà simuladors que permetran disfrutar de l'emoció de conduir aquesta motocicleta, organitzaran un concurs en què es premiaran els vehicles de dues rodes més extravagants, etcètera. Els organitzadors calculen que la trobada deixarà vuit milions d'euros a la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.