cultura

Patrimoni

Les càpsules del temps de Palera

Entitats i veïns fan un acte simbòlic per celebrar l'inici de la restauració d'aquest monestir de Beuda

Missatges, documents i objectes són introduïts en un bidó, que després és enterrat a prop del temple

A mig camí entre Besalú i Beuda trobem el monestir del Sant Sepulcre de Palera, una joia del romànic. Històricament havia estat un centre de peregrinació, ja que s'hi podien obtenir indulgències similars a les que s'aconseguien a Terra Santa. Avui dia continua sent un punt de trobada de la gent del territori, però l'espai s'havia anat degradant. No obstant això, Palera enceta una nova etapa. I així es va voler celebrar ahir amb un acte simbòlic. S'han iniciat les obres de restauració del monestir, amb una inversió que s'acostarà als 1,2 milions d'euros. És una feina feixuga i segurament llarga. Però, tal com deia ahir un dels assistents a l'acte, “veure una grua en aquest espai és una benedicció”.

L'objectiu és millorar les dependències, fer una sala polivalent, una sala d'actes i d'exposicions i un menjador, entre altres actuacions. Un projecte que té el suport de la Generalitat i la Diputació i que s'ha convertit en una realitat gràcies als esforços esmerçats per la Fundació del Sant Sepulcre de Palera, formada pel bisbat, l'Ajuntament de Beuda i l'ordre dels Cavallers del Sant Sepulcre.

La pluja no va aconseguir esguerrar un acte simbòlic i emotiu per als assistents. Després d'una missa oficiada pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, diverses entitats van introduir la seva “càpsula del temps” en un bidó que, posteriorment, va ser enterrat a l'entrada del monestir. Missatges, documents i objectes de veïns de Beuda i d'entitats com ara els Amics de Palera, l'escola de Besalú, els centres excursionistes de Besalú, Banyoles i Olot, els Amics de Besalú o l'ordre dels Cavallers del Sant Sepulcre –custodis del temple i que veneren la imatge del Crist jacent que hi ha al recinte–. “Farem el possible no només per restaurar les dependències sinó també per recuperar la vida a Palera”, va dir el bisbe. De vida n'ha tingut molta, Palera: casaments, trobades familiars, excursions d'escolars i escoltes, celebracions del dijous llarder... I amb la reforma, que finalment ja és una realitat, es pretén mantenir viu aquest esperit i recuperar la dignitat d'aquest espai.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.