Comunicació

‘La Vanguardia'. cat

Avui neix l'edició en català de ‘La Vanguardia', identificada amb una pestanya verda a la capçalera, després de 130 anys d'història

Dia històric per la premsa que s'edita a Catalunya. El rotatiu degà La Vanguardia, que va néixer el 1881, treu avui a la venda la seva edició en català, després de 130 anys d'història en castellà –a principis de febrer va celebrar el seu aniversari–. Segons va destacar David González, redactor en cap de l'edició en català, “es posa fi a una anomalia”. Es tracta, per tant, d'un signe de normalitat. En aquest sentit, González va explicar que s'ha volgut fer ara perquè es compleixen els 30 anys de la normalització lingüística i ja hi ha tota una generació de joves educats a l'escola i a l'institut exclusivament en català. “Ara és el moment d'incorporar-los com a lectors”, va assenyalar. També va voler remarcar que des d'avui totes les capçaleres que s'editen a Catalunya es publiquen en català.

Les edicions en castellà i en català compartiran la històrica capçalera blava i, per diferenciar-les, la catalana tindrà una pestanya al final de color verd en que hi apareixerà “.cat”. “Volem incidir en la modernitat de l'edició en català” va explicar González. Així, els lectors de La Vanguardia podran elegir a partir d'avui entre el castellà i el català, tant en l'edició en paper com en la digital. Pel que fa estrictament a les qüestions lingüístiques, l'edició en català de La Vanguardia no serà una traducció automàtica dels continguts de la versió en castellà. Els mateixos periodistes i col·laboradors triaran en quina llengua volen escriure i, amb l'ajuda de traductors i correctors d'estil, es responsabilitzaran de l'elaboració de la peça en l'altra llengua. González va especificar que en el cas de les signatures que té el diari–com ara les de Quim Monzó, Pilar Rahola i Sergi Pàmies, per exemple–, en tractar-se de “peces més literàries”, faran arribar dos originals, un en català i un en castellà”.

Més català al quiosc

El Grup Godó va encarrilar l'edició en català l'estiu de l'any passat i, des de fa un mes s'han estat realitzant proves i números zeros. La rotativa ha imprès 200.000 exemplars en català, a més dels 200.000 que ja imprimeix en castellà. En aquest sentit, l'objectiu del grup és que La Vanguardia en català permeti doblar l'audiència de la premsa escrita en català i passar dels 350.000 lectors als 700.000.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.