cultura

La contraportada

Peralada obre els jardins del castell

A partir del juny es podran visitar els magnífics jardins del castell, dissenyats el 1877 per François Duvillers per als germans Rocabertí. Una exposició a la biblioteca ho documenta

El castell de Peralada té un celler, uns museus, una gran biblioteca, un casino i un festival internacional de música que aquest estiu celebrarà el seu 25è aniversari. Però el castell també té una joia immensa que, curiosament, pot arribar a passar desapercebuda: els seus jardins. Dissenyats el 1877 pel cèlebre arquitecte i paisatgista francès François Duvillers (1807-1881), aquests jardins van néixer dels somnis i la voluntat dels germans Antoni i Tomàs de Rocabertí –el primer, comte de Peralada; el segon, comte de Savallà– que ara fa cent quaranta anys es van instal·lar a Peralada –el seu triangle vital es completava amb Palma i París–, on van portar a terme profundes reformes al castell, el convent del Carme i el seu entorn. Prenent com a referent més proper els castells francesos, sempre ben dotats d'un gran parc o jardí, els Rocabertí van decidir que el castell de Peralada també tindria el seu, amb una extensió inicial de 3 hectàrees i 38 àrees (33.800 metres quadrats) i fins a un total de 63 zones diferenciades previstes en el projecte de Duvillers, inclòs un laberint i altres espais que mai no es van concretar fora del plànol. Els jardins del castell de Peralada van arribar a acollir 158 varietats vegetals diferents, algunes realment exòtiques, i fins i tot un hivernacle dotat amb calefacció: tot un luxe en aquella època. El jardí encara conserva alguns testimonis tan antics com ara una alzina de gairebé tres-cents anys i un pi centenari que també va sobreviure a les grans gelades del 1956, “l'any de la fred”.

Un equip encapçalat per Jaume Bosch ha treballat en la recuperació d'aquests jardins històrics i gairebé únics a l'Estat, tractant-los a la manera tradicional, sense aplicar-hi tractaments fitosanitaris i fins i tot retallant els dos quilòmetres i mig de bardisses amb tisores. Ara aquests jardins s'obren al públic, amb una experiència pilot de visites guiades que començaran l'1 de juny: cada dia, de dimarts a dissabte, hi haurà visites a les 11 del matí i a 2/4 de 6 de la tarda –a les 11 i a les 7 al juliol i l'agost–, i a partir del novembre s'oferiran visites concertades per a grups, una opció també disponible la resta de l'any.

Paral·lelament, la biblioteca del castell, dirigida per Inés Padrosa, ha inaugurat l'exposició bibliogràfica Jardins de paper, on s'exposen plànols originals dels jardins, part de l'epistolari entre Duvillers i Antoni de Rocabertí custodiat a l'Arxiu del Regne de Mallorca, i llibres de Duvillers i altres autors coetanis sobre jardineria, horticultura, botànica, etc. Un altre atractiu de la visita als jardins són els 23 nius de cigonyes, ara plens de cries que seran anellades el 30 de maig en un acte en què participaran els alumnes de les escoles dels voltants. A més, vuit de les cries seran traslladades a dos nius artificials instal·lats sobre les torres del castell.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.