la contra

La Trinca més terapèutica

El Centre de Formació i Prevenció, una entitat que treballa amb persones amb problemes derivats de malalties mentals, muntarà un gran musical amb cançons del popular trio català

Que els musicals atrauen nous públics al teatre sembla que és incontestable i què aquest gènere pot servir com a eina terapèutica també ho és. Això és el que defensa el Centre de Formació i Prevenció, una entitat que treballa per a la millora de la qualitat de vida dels malalts mentals, que des de fa sis anys treballa en un programa comunitari –Primera Fila– que consisteix en la creació de peces teatrals. Aquesta vegada els educadors socials de l'associació mataronina han volgut anar una mica més enllà i muntar un gran musical, de creació pròpia, amb cançons del popular trio català La Trinca. Portarà el títol de Mentre hi hagi peles, com un dels temes més coneguts del grup. «Esperem poder-lo estrenar a principis de l'any que ve», explica un dels promotors de la iniciativa, Òscar Constantí, que admet que a l'hora de triar peces de La Trinca, a banda d'una «dèria personal», també hi ha influït el fet que es tracta de cançons molt conegudes i populars i que tenen una bona dosi de bon humor. «Tant necessària en la nostra feina», va afegir-hi. Seguint altres espectacles d'èxit com ara el musical Mamma Mia, s'han escollit un total de 17 temes, entre l'extens repertori del grup, i els han unit a través d'un fil conductor. «És la història d'uns pagesos que han de cobrar una herència i per fer-ho hauran de resoldre un enigma», es limita a dir Òscar Constantí.

El primer pas que ha fet l'entitat ha estat oferir la possibilitat de participar-hi als mateixos usuaris del centre, però també als d'altres institucions que com el Centre de Formació i Prevenció treballen en el camp de la salut mental. La resposta no podia ser més positiva perquè ja hi ha 55 persones interessades i no només són del Maresme sinó que també n'hi ha del Vallès Oriental, del Barcelonès i fins i tot d'Osona. Però no n'hi ha prou, els promotors del musical van aprofitar ahir per fer una crida i animar tothom a participar-hi perquè necessiten molta més gent, que no necessàriament han de ser usuaris de la xarxa de salut mental. Àfrica Fernández defensa que el projecte està obert al conjunt de la població «que mostri sensibilitat pel món del teatre però també que vulgui conèixer les infinites capacitats d'aquestes persones i facilitar-ne la mútua interrelació». D'aquesta manera tothom que hi estigui interessat, tingui o no una malaltia mental, podrà fer d'actor, de músic, de tècnic, encarregar-se de fer els decorats o de dissenyar el vestuari i participar en els assajos que es faran al Teatre del Patronat Social Premianenc de Premià de Mar.

La proposta ha engrescat tant a l'associació que ahir un dels components de La Trinca, Miquel Àngel Pascual, va apadrinar l'espectacle. Pascual, tot ironitzant, va posar en dubte el valor terapèutic de les cançons de La Trinca, però també va admetre que donant suport al projecte retornava a la societat una part de la generositat que va tenir el públic amb el popular grup de Canet. Però l'entitat també ha trobat complicitats i col·laboracions en més gent, com ara el director d'orquestra mataroní Xandri Montasell, que assumirà la direcció musical de l'obra. A més, professionals del món, com ara l'actriu Vicky Peña, ja han passat per Primera Fila, per assessorar els responsables i els participants i s'espera que en siguin més.

La proposta s'ho val.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.