Política

badalona

L'Audiència admet el recurs contra Albiol pels romanesos

Creu que el dret d'expressió del líder del PP no preval sobre el dret a l'honor del col·lectiu

El polític ironitza sobre la “casualitat” que la decisió s'anunciï just després de guanyar les eleccions

L'Audiència de Barcelona va decidir ahir estimar el recurs que SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) van presentar contra la interlocutòria del jutjat d'instrucció 2 de Badalona, que arxivava la querella contra el líder del PP a Badalona, Xavier García Albiol, per les seves declaracions sobre els romanesos d'ètnia gitana. En uns fulls volants repartits l'abril de l'any passat al barri de La Salut –on viu un nombrós grup de població immigrada, especialment d'aquest col·lectiu– el dirigent popular va criminalitzar aquesta població en afirmar que havien arribat a la ciutat “a delinquir”. Així, els tres magistrats d'aquesta institució judicial consideren que les expressions proferides per García Albiol “atempten contra la fama i l'honor d'aquest col·lectiu”, per la qual cosa està justificada l'admissió a tràmit d'aquesta querella. De fet, immediatament a l'admissió a tràmit del recurs, en l'acta es diu que ara “s'ha de poder efectuar en el moment processal oportú un judici de ponderació entre els drets fonamentals en conflicte”.

En aquest cas, les manifestacions del líder popular podien enfrontar, d'una banda, el dret a la llibertat d'expressió, tractant-se “del programa d'un partit polític que accedeix a unes eleccions democràtiques”. En “col·lisió” amb aquest dret, hi ha el dret a l'honor, el qual segons l'Audiència preval en entendre que les frases proferides per García Albiol “resulten injurioses i atempten contra l'honor”.

L'Audiència reobre el cas ara perquè, segons entén, “en aquest moment processal no s'ha d'analitzar si concorren tots els elements tipificadors dels delictes”, que és el que llavors va al·legar Xavier García Albiol i el ministeri fiscal, i que és el que va acabar valorant l'instructor per no admetre a tràmit la querella. “En aquest moment, el que cal valorar és si hi ha indicis de delicte en els fets continguts en la querella”, sentencia l'Audiència de Barcelona en la seva resolució.

“No prosperarà”

Per la seva banda, i en declaracions a aquest diari, Xavier García Albiol va confessar-se ahir “molt tranquil” per la reobertura d'aquesta causa judicial. “L'acta és molt clara: no entra a valorar el fons o el contingut de la qüestió i si s'ha reobert el cas ha estat per qüestions processals”, va assegurar el dirigent popular abans d'afirmar que “enlloc diu que hi hagi indicis de delicte”. Per tot plegat, el dirigent popular es va mostrar convençut que el procés judicial “no prosperarà”. Més enllà de la decisió de l'Audiència, el dirigent popular va expressar una certa contradicció pel moment en què s'ha fet públic el posicionament d'aquesta institució, només un dia després de guanyar les eleccions municipals a Badalona. “És molta casualitat que l'acta de l'Audiència tingui data d'avui [ahir pel lector] i que avui mateix ja s'hagi fet públic. No tinc per què pensar que darrere d'això hi ha intencionalitat, però entenc que aquest és el patró habitual que se segueix amb les persones que han de ser empresonades”, va argumentar García Albiol.

LA FRASE

L'acta és molt clara: no entra a valorar el fons de la qüestió, sinó qüestions processals
Xavier García Albiol
líder del pp de badalona

LA DATA

28.02.11
el jutjat d'instrucció número 2 de Badalona va arxivar la querella contra Xavier García Albiol

“Confortats” perquè “no tot s'hi val”

J.G.N.

Portaveus dels dos col·lectius que van recórrer contra la decisió del jutjat d'instrucció número 2 de Badalona d'arxivar la causa contra García Albiol, la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (Fagic) i SOS Racisme, van mostrar ahir la seva satisfacció per la decisió de l'Audiència de Barcelona. “Ens conforta que se'ns hagi fet cas, perquè és de justícia que Xavier García Albiol hagi de tornar a declarar pel que considerem una evident i flagrant vulneració del dret a l'honor”, va explicar ahir Cristóbal Laso, vicepresident de l'àrea política de la Fagic. “Per sobre de la llibertat d'expressió, preval el dret fonamental de les persones i estic convençut que s'arribarà al final d'aquest cas. Creiem que hi ha indicis suficients de delicte, però a més hi ha jurisprudència que ho avala”, va afegir Laso abans de remarcar la seva “confiança en la justícia”. Per la seva banda, Jose Peñín, portaveu de SOS Racisme Catalunya, veu “molt positiva” la decisió de l'Audiència, en el sentit que “pot veure indicis de delicte”. “Suposa un pas endavant contra el discurs de l'odi i contra qui atiï l'enfrontament social”, va afegir Peñín abans d'apuntar que, encara que el procés judicial no vagi més enllà, serà un “toc d'atenció”, en el sentit que “els polítics tenen una responsabilitat social i no tot s'hi val, ja sigui en campanya o fora de la campanya”. El portaveu de SOS Racisme va concloure que continuarà “atent” a com continuï aquest procés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.