Política

CiU s'ofereix per fer alcalde Serra, sense entrar al govern

El candidat de la federació, Ferran Falcó, trasllada a la direcció del PSC que el vot està condicionat a un pacte programàtic

El PSC insisteix que Badalona necessita un govern fort, que disposi de CiU i ICV-EUiA

El PSC no veu ara cap escenari que no sigui el del pacte a tres

El candidat de CiU, Ferran Falcó, va fer ahir els primers moviments amb vista a possibles acords que seran determinants per decidir qui liderarà els propers quatre anys l'Ajuntament de Badalona. Falcó va contactar amb la direcció nacional del PSC a Badalona (no amb el cap de llista Jordi Serra) per traslladar-li la possibilitat de votar a favor de la investidura de Serra, sempre que els socialistes s'avinguin al fet què sigui la federació nacionalista la que fixi el full de ruta del proper govern municipal. A més, Ferran Falcó va fer saber al PSC la seva voluntat, cada cop més irreversible, d'abandonar el govern de la ciutat i situar-se a l'oposició. “Si una cosa tenim cada cop més clara a CiU és que, al marge de qui sigui el futur alcalde de Badalona, nosaltres estarem a l'oposició”, va manifestar ahir Ferran Falcó.

Amb els resultats que l'escrutini de diumenge va deixar a Badalona, els quatre regidors de CiU (un menys que aquest mandat) tenen en les seves mans votar Serra i fer-lo alcalde o votar Ferran Falcó i donar via lliure al futur govern en minoria del PP, amb Xavier García Albiol com a màxima autoritat local. En aquest sentit, Falcó comenta que en les darreres hores està “rebent molts inputs de la ciutadania, que van en sentits molt diversos”. Recorda que fins i tot s'ha generat un cert moviment a la xarxa que advoca perquè Falcó demani al PSC i a ICV-EUiA que, si tan clar tenen que s'ha de barrar el pas a l'alcaldia al PP, el votin a ell com a alcalde. “També hem de valorar aquesta possibilitat i potser el PSC i ICV amb de fer un reset i valorar aquest nou escenari”, va manifestar ahir Falcó.

La postura que ara ha pres CiU és molt probablement un dels temes que Ferran Falcó va comentar ahir al matí durant la trobada que va mantenir amb el coordinador electoral de CiU, Lluís Corominas, que ahir ja va parlar de la “inviabilitat” d'un pacte entre el PSC, CiU i ICV-EUiA.

Això no obstant i malgrat que la possibilitat que CiU passi a l'oposició ha deixat de ser una insinuació per prendre força a mesura que passen les hores, el PSC no vol ni sentir a parlar de cap escenari que no sigui el del pacte a tres. En un comunicat fet públic ahir a la nit, just quan va acabar l'executiva del PSC, la direcció va mostrar el seu suport “a la crida que va fer Jordi Serra la mateixa nit electoral a CiU i a ICV-EUiA per donar continuïtat a un govern municipal [el format pel PSC, CiU i ERC] que en el darrer mandat ha fet una molt bona feina en benefici de la ciutat”. En el comunicat s'agraeix a més el posicionament d'ICV-EUiA i es defensa que Badalona, davant “la populista i demagògica explotació de la estratègia electoral de vincular un fals increment de la delinqüència amb la immigració que ha fet el PP”, reclama ara “un govern fort per afrontar el futur; i PSC, CiU i ICV-EUiA estem cridats a superar les lògiques i legítimes diferències polítiques per continuar fent avançar Badalona amb totes les nostres forces, posant en valor els punts de coincidència, actuant tots plegats en clau badalonina, sumant i acordant, no en contra de ningú sinó en benefici de la ciutat”.

Pel que fa a la manifesta voluntat dels convergents de passar-se quatre anys a l'oposició, el secretari d'organització del PSC, Justo Alarcón, va indicar ahir a la nit: “De moment preferim no valorar aquesta possibilitat, ja que nosaltres treballarem per intentar convèncer CiU de la necessitat que entre tots tirem la ciutat endavant”. Alarcón va admetre contactes informals entre les dues forces i va anunciar que les trobades oficials no es produiran fins a la setmana vinent.

La posició estratègica presa ahir per CiU sí que va ser valorada pel cap de llista del PP i guanyador de les eleccions a Badalona, Xavier García Albiol, qui sap que l'única possibilitat que té d'assolir l'alcaldia depèn que CiU no faci alcalde Jordi Serra. En aquest sentit, García Albiol es va mostrar convençut que “quan CiU hagi fet una anàlisi serena dels resultats reconeixerà que pactar amb el PSC o deixar-lo governar seria un error”. García Albiol trucarà avui mateix als líders de les altres tres forces que han aconseguit representació amb l'objectiu de trobar-se “en les properes hores”. Però de moment sembla que no trobarà ningú a l'altra banda del telèfon. Fins i tot CiU ha deixat clar que no s'asseurà amb el PP: “Perquè no tenim res a negociar”.

ICV-EUiA ho té clar: votarà Jordi Serra

Les executives locals d'ICV i d'EUiA, reunides dilluns per separat, van acordar de manera unànime donar el seu vot a Jordi Serra en el ple d'investidura de l'11 de juny, en coherència amb la manifestació que han estat fent tota la campanya: qualsevol moviment abans de permetre que el PP arribi al poder. El president d'Iniciativa, Àlex Mañas, va explicar ahir que el suport és “incondicional”. Per tant, no està subjecte a programa ni a cap acord posterior de govern. La coordinadora local d'EUiA, Asun García, també ho té clar: “Hem aprovat donar suport a la llista d'esquerres més votada, sense cap tipus de condició”. “No podem permetre un govern de dretes”, va dir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.