Política

Puig justifica l'ús de la força per la resistència “activa i amb atacs” dels acampats

Defensa que la intervenció s'ha fet per netejar la plaça i evitar riscos per possibles aldarulls en cas d'una victòria del Barça

El conseller d'Interior assegura que l'objectiu no era desallotjar la plaça

El conseller d'Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha justificat la contundència de l'actuació policial d'aquest divendres a la plaça Catalunya per la resistència a l'autoritat “activa i amb atacs” d'alguns dels concentrats. Puig també ha dit que s'ha decidit intervenir per netejar la plaça i per evitar riscos de cara a una possible coincidència celebració d'una celebració del FC Barcelona.

En una compareixença davant els mitjans, el titular d'Interior ha explicat que ahir va prendre la decisió d'activar dos operatius per facilitar les la neteja i desmantellament dels campaments de la plaça Catalunya de Barcelona i la de Ricard Vinyes de Lleida, després d'haver mantingut converses amb els seus respectius alcaldes.

Segons el conseller, amb aquesta intervenció s'ha buscat un doble objectiu: l'administratiu de “garantir la seguretat, higiene i l'ordre públic en un espai públic” i el preventiu d'“evitar riscos” davant la possibilitat d'aldarulls a la zona si el dissabte es celebra una victòria del Barça.

De totes maneres, ha volgut deixar clar que l'operació no s'ha fet per desallotjar la plaça sinó per facilitar “que es pogués netejar i recuperar una certa normalitat”.

Per això, aquest matí han advertit als acampats que havien de desmantellar el campament i deixar pas als equips de neteja. En aquest sentit, ha assegurat que s'ha intentat “trobar interlocutors” i “dialogar” amb els concentrats però que això no ha estat possible.

Resistència “activa”

Així, tot i que unes 150 persones han accedit a abandonar la plaça, unes 300 més s'han resistit i un miler de persones que han vingut de fora i han bloquejat la sortida dels camions de neteja. Ha estat en aquest moment, cap a dos quarts d'onze del matí, “quan s'han produït situacions en què la policia ha hagut d'intervenir”, ha detallat. Així, ha defensat l'actuació policial i ha asseverat que han actuat amb “seny, cautela i prudència i només quan ha calgut amb contundència”.

Segons el conseller, tot i que al principi els manifestants han mantingut una actitud de resistència “passiva”, però després aquesta s'ha convertit en “activa i amb atacs”.

En aquest sentit, ha assenyalat que s'han produït delictes “de danys i lesions contra agents de l'autoritat, desordre públic, resistència a l'autoritat i desobediència” que seran investigats. “Hi ha hagut atacs amb pedres, esprais, pals, així com cops i empentes als Mossos”, ha remarcat Puig. Per aquests fets, una persona ha estat detinguda a Barcelona i dues a Lleida. Si no s'han detingut més persones ha estat per no “excitar més els ànims”. De totes maneres, ha descartat que es pugui repetir una intervenció abans de demà.

Assumir la responsabilitat

D'altra banda, el titular d'Interior ha assumit tota la responsabilitat de l'actuació i s'ha mostrat disposat a donar explicacions al Parlament si aquest li ho demana. “Entenc que hi hagi persones que demanin la meva dimissió i demano disculpes si s'han sentit ferides per les imatges que s'han vist a la televisió”, però tenint a la mà els informes de com ha anat tot “puc assegurar que els mossos no volien carregar en cap moment i que només ho han fet quan ha calgut”, ha reiterat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.