Urbanisme

Patrimoni aprova la reforma de la pujada de Sant Feliu a Girona

Tres enderrocs podrien fer canviar l'aspecte d'un dels centres del Barri Vell

CiU, que ara governarà la ciutat, va votar en contra d'aquest projecte i sempre ha estat crític amb el tripartit pel canvi de criteri

La comissió de Patrimoni de Girona va donar llum verd, divendres passat, a la modificació puntual de pla especial del Barri Vell de Girona, que afecta l'illa 221. Això, en la pràctica, és la pujada de Sant Feliu gairebé sencera, des de l'últim tram del carrer Ballesteries, a partir de la torre Boschmonar cap amunt, fins a la part posterior de la casa Pastors, l'actual Audiència de Girona. El fet que la comissió aprovi aquesta modificació, però, no vol pas dir que aquesta s'hagi de fer de manera imperativa, sinó que això dependrà de la voluntat dels propers responsables del govern de la ciutat, que, en el cas de voler-la tirar endavant malgrat haver estat impulsada per l'anterior govern, tindrien un entrebanc menys.

L'objecte de la modificació del pla especial és “l'ordenació d'un conjunt artístic” –el Barri Vell està catalogat– i proposa ampliar l'entorn de protecció de la torre Boschmonar (segle XIV) i fer visible un tram més de muralla a través de l'enderrocament de l'edifici que ocupa la finca número 46 del carrer Ballesteries. Un altre objectiu és permetre la “protecció” d'aquest tram de la muralla” i resoldre l'accés des de les Ballesteries i la pujada de Sant Feliu fins a la casa Pastors i el Museu d'Història de la Ciutat, respectivament, “on s'ha detectat la necessitat de racionalització dels espais i les comunicacions verticals, possibilitant així connexions adaptades per a vianants entre la pujada de Sant Feliu i el carrer de la Força”.

Per aconseguir-ho, en el projecte es preveu instal·lar un ascensor i unes escales, que permetin accedir al Museu d'Història de la Ciutat, al solar que hi ha al costat de la Carbonera. L'escala i l'ascensor quedarien entre el carrer i el tram de muralla descobert; l'enderrocament de l'edifici contigu al solar, que es refaria –rebaixant-ne la volumetria actual–, deixant la planta baixa com a equipaments i la superior per a ús residencial, i s'hi situaria un altre ascensor i tram d'escales, en aquest cas interiors, que també connectarien amb el Museu d'Història a través de la Carbonera.

Més amunt de la pujada de Sant Feliu, a l'altura del número 8, el projecte inclou l'enderrocament de part d'aquest immoble –la resta es podrà rehabilitar, conservant-ne la façana i la mateixa volumetria– per permetre la instal·lació d'un altre ascensor i una escala que serveixi d'accés a la planta baixa de la casa Pastors

LA XIFRA

3
ascensors i escales.
S'instal·laran entre el tram final del carrer Ballesteries i la pujada de Sant Feliu.

CiU analitzarà el projecte aviat

El grup de CiU, que va accedir al govern de la ciutat, assegura que estudiarà en quin punt està l'expedient per veure si s'hi poden introduir canvis. El grup que encapçala Carles Puigdemont va votar en contra del projecte urbanístic del govern tripartit per a aquest punt neuràlgic de la ciutat quan va passar pel ple municipal, l'abril d'aquest any. El projecte té l'origen el 2009, quan el govern va canviar el que es preveia en el pla especial del Barri Vell del 1983 i el pla general del 2002, que incloïa l'enderroc de tots els habitatges per deixar veure la muralla. CiU va criticar el canvi d'idea, que el govern va justificar pel poc valor detectat de la muralla i per l'alt cost que suposarien les expropiacions. CiU vol mirar que no hi hagi errors jurídics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.