Societat

“Nena, si la baguet no és calenta, no la vull pas”

El nou sistema de comercialitzar pa ha imposat entre els consumidors un codi de gustos que prima el producte acabat de coure abans que la barra de qualitat

Forns amb anys d'experiència han hagut d'adequar els sistemes de treball a la nova exigència dels clients

La nova forma de consumir pa és com una metàfora de la societat de principis del segle XXI: tot funciona a un ritme frenètic, el mateix de la barra de pa cuita a l'instant, comprada encara roent i menjada quasi a cremadent. No hi ha temps per assaborir res, i tampoc és que importi gaire. Això és la baguet i aquesta moda per aquest pa allargassat, cruixent i barat s'ha imposat gràcies als supermercats que han acabat per contaminar, també, la forma de treballar dels forns tradicionals, quan no els ha fet tancar.

“La gent valora que sigui calent, més enllà de la qualitat del producte”, explica la Loli, una veterana fornera del carrer Casp de Barcelona que ha vist com el negoci on treballa s'ha hagut d'adaptar als nous hàbits de consum per no perdre més clients a favor dels supermercats que ofereixen pa acabat de fer a meitat de preu que el seu. En aquest establiment, que forma part d'una petita cadena de forns, ara s'enforna pa constantment perquè sempre n'hi hagi de calent. Fa uns anys servien el producte que en tres viatges els portaven des de l'obrador central de la firma.

La Loli somriu quan recorda que “abans es deia que el pa menjat calent no era bo i ara tothom el vol així”. La dependenta d'un altre forn veí confirma el que diu la Loli: “inclús els entrepans que fem els volen amb el pa calent”, explica.

L'esquer del pa cruixent i acabat de coure el té molt clar en Jordi, d'un supermercat Dia del carrer Ausiàs March. “A vegades enforno poc pa per afegir al que ja tinc a l'expositor només perquè l'establiment s'impregni d'olor i la gent en compri més”, explica revelant el secret professional. Al mateix carrer Ausiàs March, però en un forn tradicional amb obrador que treballa cada nit, la seva dependenta, la Pilar, és molt pessimista sobre el seu futur professional. “Això s'acaba, ens faran desaparèixer. Entren els clients i el primer que et demanen és si tens el pa calent, acabat de fer, i quan els dius que no, marxen”, afirma. La Pilar qüestiona tant la qualitat com les condicions sanitàries del pa de supermercat.

L'Elvira, encarregada d'un súper de la firma Consum al carrer Roger de Flor, rebat l'argument. “El tema dels controls sanitaris és horrible i aquí en passem molts: de propis, de l'Ajuntament, de la Generalitat...”, diu.

El problema del pa calent és quan es fa fred. “Cada dia quan tanco he de llençar a les escombraries unes quantes barres. Si no el venc no en puc fer res”, lamenta en Jorge, encarregat del Keisy de Gran Via.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.