Política

Milers de bascos, per l'acostament dels presos d'ETA

Insten a canviar la política penitenciària

Rubalcaba lamenta el “poder institucional” de Bildu després del 22-M

Milers de persones es van manifestar ahir pels carrers de Bilbao per reclamar canvis en la política penitenciària i l'acostament dels presos d'ETA al País Basc.

A la manifestació, convocada per la iniciativa ciutadana Egin Dezagun Bidean (fem el camí), hi van participar, entre d'altres, el portaveu de Bildu, Pello Urizar (EA), i el coordinador d'Aralar a Biscaia, Iosu Murgia, a més de nombrosos representants de l'esquerra abertzale com ara l'advocada Jone Goirizelaia, Tasio Erkizia i Txelui Moreno.

La manifestació es va tancar amb la intervenció d'Ana Sáenz de Urabain, familiar d'un pres d'ETA, que va afirmar que serà “la societat basca la que convertirà la política penitenciària vigent en un amarg record del passat, perquè la voluntat de la societat és recórrer el camí cap a l'amnistia des d'avui mateix, poble a poble, barri a barri”. Minuts abans que comencés la manifestació, Pello Urizar també havia reclamat canvis en l'actual política penitenciària.

En aquest sentit, el líder d'Eusko Alkartasuna i portaveu de Bildu va subratllar que entre les passes “imprescindibles” per a la normalització política hi ha “tot allò que està relacionat amb els presos bascos”. Urizar, a més, va fer una crida a considerar “també com a víctimes” els familiars dels empresonats. El portaveu de Bildu va explicar que la modificació de l'actual política penitenciària, juntament amb la legalització de Sortu, serà un pilar de la política que impulsarà la coalició independentista, i que, segons va dir, es fonamentarà en “la defensa de tots els drets humans, civils i polítics”.

Els resultats electorals del 22 de maig passat han permès a Bildu aconseguir 123 alcaldies a Euskadi i Navarra. Precisament, sobre aquesta important presència dels independentistes en els governs municipals, el vicepresident primer del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir que li hauria agradat que la coalició que integren EA, Alternatiba i independents no tingués tant de poder institucional. El dirigent del PSOE va anar més enllà i va afegir-hi que això hauria estat possible “si les coses s'haguessin fet d'una altra manera”, en una crítica velada al PNB, al qual atribueix la responsabilitat que Bildu hagi obtingut tanta representació en els ajuntaments.

Bildu hauria pogut tenir menys poder institucional
Alfredo Pérez Rubalcaba
VICEPRESIDENT DEL GOVERN ESPANYOL I MINISTRE De l'INTERIOR
Els familiars dels presos també s'han de tractar com a víctimes
Pello Urizar
PORTAVEU DE BILDU
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.