Cultura

Músic però sobretot ciutadà

Un concert al Palau, un documental, l'edició de partitures i un cicle de conferències recordaran Pau Casals

El concert commemoratiu que s'estava organitzant a les Nacions Unides no es farà el 2011

No es farà, almenys enguany, el concert que, a iniciativa de la societat civil mallorquina i l'Institut Ramon Llull, havia de commemorar, a l'octubre a la seu de l'ONU a Nova York, el quarantè aniversari de l'estrena de l'Himne a les Nacions Unides, de Pau Casals. Amb tot, el compositor i violoncel·lista del Vendrell no quedarà sense tributs en l'any en què també es compleix el cinquantenari del recital que va oferir a la Casa Blanca a Kennedy, el primer que Pau Casals celebrava als Estats Units després d'haver refusat totes les invitacions en disconformitat amb el reconeixement fet pel govern americà del règim franquista.

Ahir, la Fundació Pau Casals i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, van presentar el programa previst per celebrar totes dues efemèrides, centrat sobretot en un concert el 14 de setembre al Palau de la Música en què el cor jove i el cor de noies de l'Orfeó Català interpretaran l'Himne a les Nacions Unides. En el recital, també hi participaran el violoncel·lista búlgar Miklós Perényi, deixeble de Casals; el pianista britànic András Schiff, i la violinista japonesa Yuuko Shiokawa, que abordaran un repertori que, és clar, inclourà El cant dels ocells. Les activitats, moltes de les quals encara estan per concretar, es completen amb un documental que explica per què Casals va esdevenir un referent mundial pel que fa al seu compromís amb la pau i els drets humans, un cicle de conferències a Barcelona i el Vendrell i la publicació, a final d'any per part de l'Editorial Boileau, de la partitura de l'Himne a les Nacions Unides, així com d'altres d'inèdites o descatalogades.

Als EUA, més endavant

D'altra banda, ahir va quedar clar que el concert d'aniversari que el Fòrum Musicae i el Llull volien organitzar l'octubre a la ciutat de Nova York no ha arribat a bon port. “Hi ha hagut molts moviments, però cap ha fructificat –va admetre Ferran Mascarell–. Al darrere hi ha un organisme enormement complicat com és l'ONU, al davant hi ha els ministeris d'Afers exteriors i el projecte no està madur ni de dates ni de recursos econòmics”. Ara bé: es continuarà treballant perquè el concert es pugui celebrar en el futur.

Un compromís al qual li cal més reconeixement

“Vós heu consagrat la vida a la veritat, a la bellesa i a la pau. Com a home i com a artista personifiqueu els ideals simbolitzats per la medalla de la pau de les Nacions Unides”, deia fa quaranta anys a Pau Casals l'aleshores secretari general de l'ONU, U Thant. “El treball dels artistes queda com a símbol de la llibertat humana, i ningú ha enriquit més notablement aquesta llibertat que Pau Casals”, va pronunciar deu anys abans John Fitzgerald Kennedy. Malgrat lloances com aquestes, la dimensió de Casals com a home compromès amb la pau i català compromès amb el seu país no ha estat suficientment explicada al món, segons opinava ahir Ferran Mascarell. “No li hem reconegut suficientment ni hem explicat prou al món la seva dimensió extramusical”, afirmava el conseller, per al qual Casals “és una icona no només de la música sinó també de la manera de plantejar la catalanitat al món”. En aquest sentit, el director de la Fundació Pau Casals, Josep Maria Carreté, va subratllar que l'homenatge que es prepara a Pau Casals és tant per la seva trajectòria musical com personal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.