Política

Mobilització d'efectes relatius

Una seixantena de personalitats avaluen, un any després, les repercussions del 10J

Coincideixen que políticament no s'ha avançat però que va servir per crear consciència

Crear consciència de país. Aquest és el principal benefici que va comportar la manifestació del 10 de juliol de l'any passat a Barcelona, d'acord amb les respostes majoritàries de la seixantena d'enquestats per aquest diari. La majoria reconeixen, però, que des del punt de vista efectiu, poques coses han passat.

Jordi Basté

Periodista

“Vaig ser a la manifestació perquè ho vam retransmetre en directe, però si no hagués estat així hi hauria anat igualment. Penso que va servir per veure que molta gent opinava el mateix i que a Madrid no se n'havien adonat de res, però no hem avançat. Tinc la sensació que estem en el mateix punt on érem fa un any. L'única cosa que ha passat és que s'ha forçat un canvi de govern, que no és poca cosa, però socialment crec que som allà mateix”.

Joan Carretero

líder de reagrupament

“Hi vaig participar, i tant. Un any després em sembla que estem com estàvem. Tenim un nou govern que tampoc canvia res, cap paràmetre sobre l'autonomia ha canviat. Hi va haver molta gent, és cert, però de resultat concret, cap”.

Ramon Carner

President del cercle català de negocis

“No vai poder ser-hi perquè em trobava a Londres, però moralment hi vaig participar. Va servir perquè els catalans ens n'adonéssim que units es poden fer moltes coses. El poble català, després de la vexació del TS, va treure un milió i mig de persones sortís al carrer per demostrar que no aguanta més dins d'Espanya. Es va votar el partit que va prometre el concert econòmic, però com que és impossible, el poble català es va preparant per fer el `pas endavant per assolir l'estat propi. Entenc que els polítics no ens portaran cap a l'estat propi, qui ho farà és la societat civil. Els polítics gestionen la realitat, i la realitat la marca la societat. Aquest és el preludi cap a l'Estat propi”.

Vicenç Partal

Periodista

“La manifestació i els referèndums, especialment el de Barcelona, han servit per deixar clar a la gent que demà podem ser independents si volem. La dinàmica política és complicada, però el país està preparat per a ser independent. No crec que el fons d'aquest moviment s'hagi desinflat. Potser en la forma no s'ha trobat la manera política de convertir tot això en un moviment a curt termini. Però estem a l'espera d'alguna cosa que desencadeni el procés. Vaig participar-hi”.

Joan B. Culla

historiador

“Sí que hi vaig assistir.Les eleccions rarament tenen un efecte concret, immediat; no són com unes eleccions, on qui guanya accedeix al govern. Ara que ha passat un any, ho veig com un dels símptomes més espectaculars de l'evolució que la societat catalana ha experimentat en els últims anys. No crec que tots els assistents fossin independentistes, però la música de fons era clarament independentista. No sé com desembocarà, però com a historiador, crec que tot procés de pau, té un llarg procés al darrera”.

Salvador Cardús

historiador

“Crec que la mobilització ha tingut un impacte molt fort, primer en la visualització d'un canvi i, a més a més, en l'encoratjament d'esdevenir un punt de referència.Si algú s'imaginava que una manifestació serviria per canviar el govern o el Parlament, anava mal encaminat. Una manifestació és el que és, té un fort comportament emocional. La manifestació, a la qual vaig participar, va posar de manifest l'augment del número d'independentistes.

Xavier Trias

Alcalde de Barcelona (CiU)

“Vaig participar-hi. Penso que va servir per conscienciar la gent, però no per assolir els efectes que volíem. Això vol dir que va ser inútil? No, perquè des d'aleshores el dret a decidir està més arrelat a la ciutat de Barcelona”.

Matilde Aragó

magistrada

“L'efecte més important de la manifestació va ser que la societat catalana va demostrar que té capacitat de reacció davant les retallades en llengua i nacionalitat. Poso en dubte que els polítics i el juristes hagin entès la manifestació. L'actual situació, després de la manifestació, no ha millorat, però jo hi vaig voler participar”.

Marta Pessarrodona

poetessa i crítica literària

“Crec que va ser un punt d'inflexió i, ara, ja només anem endavant. Des de totes les classes socials es va demostrar que hi ha una altra cosa, que és la independència. Crec que aquest tema avui és aparent, però que hi ha una majoria silenciosa que va tirant endavant. Jo hi vaig ser”.

Juste de Nin

empresari de moda i dibuixant

“Per suposat hi vaig assistir, estant a la capçalera com a membre del Cercle Catalanista de l'Ateneu. Penso que la manifestació va marcar un abans i un després, ja que crec que és la segona més important que hi ha hagut. Vam sortir a totes les portades del món. Ara cal apostar pel dret a decidir. Aquell dia es va enterrar a l'autonomisme i, cada vegada és més clar que la incorporació del dret a decidir en els programes dels partits polítics és més transversal”.

Juan José Lopez Burniol

notari

“No hi vaig assistir perquè sóc federalista i aquella manifestació no ho era, sinó independentista o confederal. Penso que les conseqüències són molt limitades, perquè la manifestació era una barreja d'idees i els efectes han estat molt minsos. A l'hora de cridar contra una cosa és fàcil ajuntar-se; però a l'hora de construir, és difícil sinó hi ha punts de coincidència”.

Arcadi Oliveras

President de Justícia i Pau

“Naturalment que hi vaig assistir. L'efecte en aquell moment va ser d'una forta eufòria després de l'impacte negatiu de la sentència de l'Estatut de Catalunya. Les manifestacions, d'una forma immediata, no serveixen de res, però sí que serveixen per crear un esperit. Tothom es donarà compte que la reivindicació nacional és un fet. Com a conseqüències primer podem distingir un moment d'eufòria; i, en un segon terme, la situació social i complexa de la societat catalana. De forma posterior a la manifestació hi va haver una divisió política. A un any vista, es veu que hi ha una tendència decreixent, fet que no vol dir que les reivindicacions no fossin justes”.

Guillem Cifré

dibuixant de còmics, pintor i il·lustrador

“No vaig poder-hi anar. M'imagino que qualsevol manifestació, com aquesta, serveix per donar a conèixer que Catalunya té uns interessos. No sé si va servir per gran cosa perquè tot està igual. Crec que la situació no ha canviat massa ja que caldria reprendre altra vegada la labor”.

Carles Capó

pastor església protestant barcelona centre

“A causa d'altres compromisos que tenia no hi vaig assistir. La manifestació va servir per crear consciència, per sensibilitzar a molta gent i per fer respectar l'Estatut de Catalunya. No només era una manifestació de catalans, hi havia gent d'altres cultures i gent nascuda fora de Catalunya. La manifestació va tenir molt de ressò. A dia d'avui, la crisi actual condiciona i distorsiona la realitat; la crisi econòmica no ajuda a que es puguin corregir diverses coses”.

Xavier Casals

doctor en història per la universitat de barcelona

“Vaig ser a Barcelona, a la manifestació. Va ser un catalitzador d'un malestar difús, que va aplegar molta gent, des d'independentistes a autonomistes i, fins i tot, molta gent que no era autonomista. Com a catalitzador, no es pot separar l'expansió de l'independentisme i les consultes populars, d'una banda; i, de l'altra, els límits sobiranistes, referents a l'encaix de Catalunya a Espanya. En aquella manifestació hi havien molts independentistes”.

Antoni Matabosch

president sortint de la fundació joan maragall

“Sí que hi vaig anar. Crec que va servir per afirmar el que som i el que volem. El fet de manifestar-nos és molt important per fer veure que som molta gent que pensem en una direcció. Les manifestacions tenen un valor simbòlic, tot i que va servir per afirmar que no som indiferents a les retallades”.

Xavier Grasset

periodista

“Sí que vaig anar-hi amb els meus bessons, que aleshores tenien un any. Penso que la manifestació va servir per expressar la indignació del poble català. Va ser una de les grans manifestacions de la història d'Europa que va servir per pujar l'autoestima i agafar consciència. El que va passar després era previsible, la força de la manifestació era la pròpia manifestació, però ja sabíem que l'endemà tornaria a guanyar Espanya”.

Sefa Amell

col·lectiu dones en l'església i col·lectiu església plural

“Va servir per crear consciència. Quan allà ens vam trobar tanta gent, tots vam veure que allò era important. Els partits polítics ho van haver de tenir en compte, tot i que no hi havia la gent que hi havia d'haver. Amb una manifestació com aquesta hauríem de ser el doble, ja que el rival és difícil. Ens podria passar com el Canadà, ja que no és qüestió de perdre, sinó de guanyar, d'anar assegurant”.

Iqubal Mohamed

secretari general del centre cultural i camí de la pau

“Va tenir un missatge molt clar, demostrant que la societat civil catalana estava molt enfadada amb les retallades de l'Estatut de Catalunya. Les manifestacions sempre no serveixen per canviar les coses, però aquesta sí que va servir per mostrar el rebuig cap a aquestes retallades. Vaig participar-hi”.

Sònia Bardají

presidenta de l'associació famílies monoparentals

“Tot i donar-hi suport, no hi vaig anar. Penso que va servir per demostrar que els ciutadans no estaven d'acord amb les retallades a l'Estatut. La manifestació també va ser útil perquè hi hagués una modificació en el pensament dels catalans, per aconseguir un pensament majoritari. Els catalans tenim el dret de decidir que per Catalunya volem una altra cosa”.

José Peñín

portaveu sos racisme

“Vaig ser a la mobilització. La manifestació va ser un gran exercici de la societat de posar al carrer una sèrie de denúncies. Els ciutadans vam manifestar-nos contra una sèrie de decisions injustes. La llàstima és que l'administració va fer cas omís a les reivindicacions. No hi va haver una resposta política que estigués a l'alçada de les circumstàncies. Ara per ara, les conseqüències són més negatives que positives, ja que no ens han escoltat ja que hi ha hagut una manca de resposta”.

Javier Bonomi

president de fedelatina

“Penso que va demostrar la potència de la voluntat popular, i jo hi vaig voler ser. També, en aquell moment, va ser un procés unificador i il·lusionant. A dia d'avui, le conseqüències encara no estan molt clares. Crec que en l'àmbit de la immigració, drets socials i drets polítics hem fet un pas endarrere, ja que estem esperant canvis que encara no s'han donat”.

Armand de Fluvià

genealogista i heraldista

“I tant que hi vaig anar! I la vaig viure amb molta intensitat.Va servir per poder dir que quan ens hi posem la podem fer molt grossa i restem tan amples. És una pena; no som conseqüents ni constants. Actuem per rampells. Em costa d'entendre el meu poble: tenim un esperit de discòrdia on prevalen els personalismes, les rancúnies i les enveges, i així no arribarem enlloc. És trist, molt trist”.

Joan Carles Gallego

secretari general de CCOO a Catalunya

“Sí, vaig ser-hi. Crec que un any després alguns dels problemes encara continuen vius, com la relació de Catalunya amb Espanya, que s'hauria d'abordar per les dues bandes. Però, a banda, la Generalitat hauria de desenvolupar les potencialitats de l'Estatut més enllà de la sentència del Suprem, en temes com els drets de les persones. Hi ha hagut una certa decepció en el sentit que hauríem volgut un major compromís tant de la Generalitat com de l'Estat”.

Àngels Guiteras,

Taula del Tercer Sector

“No vaig poder assistir-hi. Penso que va ser una demostració de la força que tenen a Catalunya les convocatòries unitàries, però de moment, les conseqüències no són perceptibles perquè els continguts de l' Estatut s'han posat en un segon pla com conseqüència de l'ampliació dels aspectes socials de la crisi econòmica i financera”.

Ricard Gomà

president del grup municipal d'ICV-EUiA a Barcelona

“No hi vaig poder anar perquè estava a Anglaterra i em va saber molt greu. Segur que una mobilització com aquella ha tingut efectes, si més no en el grau de consciència general de la ciutadania i el país que hem d'avançar en l'autogovern de manera unida per part de totes les forces polítiques. També és veritat que la gestió política que s'ha fet d'aquella manifestació està molt lluny del que era la reivindicació que aquell dia s'expressava al carrer, i que encara està pendent”.

Santi Vila

ALCALDE DE FIGUERES (CiU) I PARLAMENTARI .

“Hi vaig anar perquè entenia que la sentència del Suprem va ser una decisió contrària a la voluntat del poble i la legitimitat d'un Parlament. Pragmàticament, no ha tingut un efecte pràctic però potser ha servit per situar el sobiranisme en plena centralitat política del país”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.