La vaga indefinida a Prysmian arrenca amb incidents amb els Mossos

La direcció de la fàbrica va acomiadar ahir 19 treballadors després que Treball els va rebutjar l'ERO

L'acomiadament «per sorpresa» d'una vintena de treballadors va mobilitzar ahir al matí la plantilla de Prysmian, que va rebre la notícia amb molta indignació i va iniciar de forma immediata una vaga indefinida que a mitja tarda va derivar en enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra. La policia va anar a la fàbrica per escortar els seus directius, que eren els únics que hi havia a les instal·lacions des de bon matí, ja que els treballadors van abandonar els seus llocs de treball com a protesta pels acomiadaments i i per concentrar-se a les portes. L'arribada dels antiavalots va encendre els ànims dels treballadors, que van rebre els agents amb crits i insults.

Durant l'operatiu per treure de les instal·lacions els directius de Prysmian, els treballadors i els agents van tenir enfrontaments puntuals, que es van descontrolar en el moment que la policia va facilitar la sortida als responsables de la direcció. Els manifestants van respondre amb el llançament de pedres que van impactar en els cotxes dels directius i van trencar alguna de les finestres. En els aldarulls, la policia va arribar a detenir un dels treballadors, però finalment el va deixar anar per evitar més incidents, ja que es va descontrolar la situació i els seus companys van desafiar la barrera dels antiavalots. Els treballadors, que durant els incidents van tallar la carretera C-15, a escassos metres de la porta de Prysmian, es van replegar finalment en vista de la retirada dels agents antiavalots. Durant els incidents a les portes de la fàbrica, algun dels manifestants van aprofitar la confusió i els aldarulls per punxar les rodes de les furgonetes dels Mossos d'Esquadra.

El comitè de treballadors mantindrà les concentracions a les portes de la fàbrica durant tot el cap de setmana i a partir de dilluns, ja que no tenen intenció de tornar a la feina mentre no s'anul·lin els acomiadaments. Els representants dels treballadors van intentar ahir a la tarda que la direcció fes marxa enrere, però Prysmian es manté ferma en la seva posició. Amb tot, els sindicats ja han anunciat que a partir de dilluns portaran als jutjats els acomiadaments perquè els consideren improcedents i una resposta al revés que la Inspecció de Treball va donar a l'antiga Pirelli, instal·lada a Vilanova i la Geltrú des del 1902.

Es troben les compensacions al banc

Treball va desautoritzar l'expedient de regulació que Prysmian havia presentat feia dos mesos i que estava negociant amb el comitè, malgrat que aquest es negava a acceptar baixes forçoses entre els treballadors joves. Finalment ahir la direcció va notificar a 19 dels seus treballadors que estaven acomiadats, al·legant causes «objectives», segons el comitè. Els afectats, alguns dels quals feia fins a 15 anys que treballaven a l'empresa, van ser informats dels acomiadaments en el moment d'incorporar-se al seu torn. D'altres ho van saber perquè es van trobar quantitats de 30.000 euros ingressades als seus comptes corrents: «Ja els han ingressat la liquidació, que inclou fins i tot el salari del mes de juny en concepte d'indemnització per no haver-los informat amb antelació», explicava el president del comitè, Cristòfol Ràfols, que es mostrava indignat amb la direcció. Segons el comitè, que durant les negociacions amb Prysmian havia arribat a un principi d'acord per prejubilar una trentena d'empleats, els acomiadats són els que figuraven a la llista que Prysmian havia presentat amb l'ERO. La majoria tenen entre 30 i 40 anys i feia fins a 15 anys que treballaven a la fàbrica. Pel comitè, la direcció «ha jugat molt brut» i «ha tirat pel dret en resposta al revés de l'administració, que ja havia posat en evidència que els seus arguments no s'aguantaven per enlloc».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.