Societat

Tortosa

El casal Panxampla, “exclòs” del Renaixement

Troben inacceptable la proposta de l'Ajuntament de traslladar la taverna a la plaça del Paiolet

El consistori els acusa de perjudicar la imatge de la festa

El Casal Popular Panxampla de Tortosa s'ha quedat enguany sense poder muntar la taverna el Cau de la Bandolera. Funcionava des de feia set anys, primer al carrer del Replà, i des de fa tres anys a les Avançades de Sant Joan. Ara bé, enguany l'organització ha decidit suprimir la seua taverna de la Ruta de la Saboga i traslladar-los a la plaça del Paiolet, per situar a les Avançades un altre campament: el campament del Terç. El munta l'associació Ball de Diables Lucifers i incorpora una taverna. Tot i que, segons la normativa de la festa, el casal Panxampla tindria preferència a l'hora de tornar a muntar la taverna a les Avançades, el canvi és legal, perquè prèviament s'ha tret la taverna de la Ruta de la Saboga. “És una decisió política no tècnica. Des de la campanya per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, l'Ajuntament ens ha posat obstacles i ara ens expulsa de la festa”, va afirmar ahir Andreu Curto, un dels portaveus del casal Panxampla. Des de l'entitat consideren que traslladar-los al Paiolet és excloure'ls de la festa, perquè en aquesta plaça “no s'ha consolidat mai cap taverna. Hi fa sol tot el dia, al tard està ple de mosca negra i a la nit, fora d'ambient”, afirmen, lamentant que no se'ls haja facilitat muntar la taverna davant del seu local, al carrer Gil de Frederich. Han recollit més d'una trentena de signatures de suport per part d'entitats que participen en la festa, han fet cartells amb l'eslògan L'esplendor d'una ciutat amb una democràcia del segle XVI i no descarten fer algun tipus de protesta, adaptada a l'època, durant la festa.

El regidor de la festa, Domingo Tomàs, va atribuir a “motius d'organització” aquests canvis introduïts. “La festa evoluciona any rere any”, va dir, minimitzant la polèmica. “És un tema menor i puntual d'un col·lectiu molt concret”, va afegir-hi. El consistori va enviar un comunicat públic en què insta el casal Panxampla a fer crítica utilitzant els canals habituals i fent-ho “sense perjudicar la imatge de la ciutat i de la Festa del Renaixement”.

La cassola de ‘saytó' és el plat estrella de la festa

Al marge de polèmiques, ahir també es va poder degustar el que serà el plat estrella de les jornades gastronòmiques Mengeu de Festa del Renaixement: La cassola de saytó, en català renaixentista, o de seitó si fem servir la llengua actual. L'associació de restauradors locals Plat i Got s'ha tornat a implicar plenament amb la festa i ha adaptat als temps actuals un plat del Renaixement. “Hem triat el seitó perquè en aquesta època de l'any està en la seua saó i també perquè el plat es pot menjar tant fred com calent. És fàcil de fer i econòmic”, va explicar Margaret Nofre, de Plat i Got. Divuit restaurants participen en les jornades gastronòmiques del Renaixement i la novetat principal és que els menús i les receptes es podran consultar al mòbil a través d'una aplicació elaborada per Ebreandroid, amb el suport tècnic de Tarracodroid.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.