Economia

l'entrevista

“Innovem per poder vestir l'electrònica”

Cetemmsa va facturar 7,4 milions el 2010 i va obtenir un benefici del 16,77%. On és la clau del bon resultat?

En els anys de trajectòria que ens avalen. Amb l'experiència, aprens molt les maneres de fer, com ser més eficient i com aproximar-te millor al món de l'empresa.

Quins són els seus valors?

Els de ser excel·lents en el que fem, d'intentar alhora ser competitius i tenir aquest punt de risc de dir “crec en aquesta tecnologia que es troba en fase embrionària i precompetitiva perquè hi ha potencial i m'interessa fer-la créixer per després poder-la transferir al mercat”.

En temps de globalització, com podem ser més competitius a Catalunya?

La competitivitat es tracta de treballar en qualitat, innovació i, sobretot, cada vegada més pensant en un mercat global. Pensar el teu projecte ja no només a escala local sinó global. Quant més oberts tinguis els ulls cap a fora, abans pots veure com està la competència i això et dóna moltes pistes de com t'has de moure, alhora que també treballes per fer atractiu el teu producte, no només per als de casa sinó per als de fora.

Quin és el seu perfil de client?

Una petita i mitjana empresa que creu en la innovació. I què vol dir creure en la innovació? Doncs que veu el seu producte en clau de com potenciar-lo i fer-lo més atractiu al mercat.

Vostès quina tecnologia hi aporten?

Ens hem especialitzat en el tractament de superfícies flexibles en el camp dels printed electronics (l'electrònica flexible), que sumades als productes dels clients, fem que guanyin valor i siguin més atractius o entrin a més mercats.

I sempre amb el repte que l'empresari pugui obtenir-ne una rendibilitat?

Exacte. Sempre fem dues ofertes: en la primera mires si el que et demana el client té una viabilitat tecnològica; i en la segona, si hi ha viabilitat econòmica.

Quin sector resisteix més bé la crisi?

Tots tenen el seu factor de patiment i a la vegada de resistència. En sectors com el sanitari, tèxtil o l'automoció, que pateixen retallades, però les empreses amb les quals treballem també se les enginyen com poden per intentar sortir-se'n.

On veu que Cetemmsa té més futur?

En l'electrònica impresa, però també en camps com el teixit calefactable.

Expliqui's.

És fàcil. Habitualment, l'electrònica està feta en dispositius rígids, però ara tenim la possibilitat d'imprimir els circuits electrònics que els fan funcionar. O sigui, passem de les impressores habituals a les que ara poden imprimir coures, plaques, dialèctrics...

I després?

Quan l'electrònica és impresa, pots treballar-la després sobre tèxtil, un paper, un polímer, que tots són substrats flexibles. Això és el primer concepte interessant que pot revolucionar l'electrònica i aquí hi creiem molt nosaltres.

I un segon concepte?

Per tant, l'electrònica en sí veu com hi ha dos grans conceptes bàsics que es trenquen: un, el de rigidesa sobre substrat, i l'altre, el de treballar únicament amb components inorgànics com el silici. Així que podrem començar a treballar sobre substrat flexible i amb components orgànics. I aquí hi ha un camp immens.

I això en què ens canviarà?

Doncs que tu podràs vestir l'electrònica. Innovem per poder vestir l'electrònica i flexibilitzar-la. Samarretes que et controlin les constants vitals, sabates que seran perifèrics del mòbil...

Una innovació més?

En el món de la il·luminació treballem perquè els sostres cotxes puguin tenir uns recobriments flexibles que siguin capaços de captar l'energia solar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.